Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molin vill lyfta fram sin dolda sjukdom: "Föräldrar ringer och frågar"

Cirka 50 000 svenskar tros vara drabbade av sjukdomen diabetes.
Modos forward Emil Molin är en av dem.
– Man pratar inte så mycket om diabetes och idrott, säger Molin.

Annons

Emil Molin var bara elva år gammal när han fick diagnosen typ 1-diabetes, som i folkmun har kallats barndiabetes. I dag är Molin 23 år gammal och har därmed levt med sjukdomen i över halva sitt liv. Den är en del av hans vardag nu för tiden – men i början var det långt ifrån oproblematiskt.

– Det är klart att det var tufft när man var mindre. För det är en sjukdom som är farlig – om man inte sköter sig. Då, när jag var liten, visste man inte riktigt hur man skulle sköta sig heller, säger Molin och fortsätter:

– Det folk vanligtvis förknippar med ordet är den "gamla hederliga" sockersjukan, diabetes typ 2, som är åldersdiabetes. Den har ofta att göra med dåliga rutiner rent matmässigt, som man får när man blir äldre. Diabetes typ 1 som jag har är ärftlig och du kan få det redan när du föds. Folk vet inte så mycket om den sjukdomen.

Molin har med jämna mellanrum valt att berätta om sin sjukdom och det finns fler som kliver fram. Däribland skidåkaren Robin Bryntesson från Rossön, som sedan fem år tillbaka arrangerar lägret "Sockertoppen" för diabetessjuka barn.

Emil Molin vill att fler blir upplysta.

– Det är många som frågar. Kort och gott så vet folk ganska lite om sjukdomen rent allmänt – och när det gäller idrott är kunskapen ännu mindre. Man pratar inte så mycket om det, diabetes och idrott. Men jag har ett enkelt svar och det är att det går om man vill. Om man sköter sig är det inga problem alls.

Lösningen stavas rutiner.

– Checka av blodsockret och var väldigt noga med vad du äter. Visst kan det vara mycket att tänka på – men när man har blivit van är det ändå inte så mycket. Så som en professionell atlet lever och äter – så ska en diabetiker leva och äta också, säger Molin, som berättar att hans vardag inte skiljer sig mycket från lagkamraternas.

– Det är klart, om man får lågt blodsocker får man äta lite extra. Men om du har bra koll på det så är det sällan det händer. Sedan kan det vara bra ibland att stoppa i sig någonting extra utifall, men det är inte så att jag gör det i varje period varje match.

Som idrottande diabetiker har det hänt att Emil Molin ibland fått ta emot samtal från föräldrar till barn som drabbats av diabetes.

– De ringer och frågar – hur ska vi göra med si och så? Det kan vara känsligt om man ska släppa i väg barnen själva, föräldrarna blir ju oroliga. Jag vet ju hur mina föräldrar var. Det finns en oro när barnen har en allvarlig sjukdom. Jag försöker att ge dem bra svar på vad man kan tänka på, hur mina föräldrar har gjort och så vidare.

LÄS OCKSÅ: Diabetes inget hinder för idrott – men det krävs noggrann planering