Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modoveteranens lösning på huvudtacklingarna: Tillåt slagskämpar

Tacklingar med hjärnskakningar och huvudskador som följd har eskalerat i svensk hockey. Ligorna ställer sig frågande till vad som bör göras men veteranen Conny Strömberg tror sig veta: tillåt slagskämpar.

Kommer ni ihåg Conny Strömberg? Örnsköldsvikssonen började sin karriär i Modo i juniorallsvenskan säsongen 1992/1993. Han kan vara den svenska hockeyspelare som representerat flest klubbar totalt sedan dess, med bland annat sejourer i Sundsvall, Husum, Arboga, Blue Devils Weiden (Tyskland) och Modo igen under en period i SHL.

Nu befinner han sig i engelska Sheffield Steelers och han tycker att han hittat problemet med huvudtacklingarna som sprider sig i svensk hockey.

– Det är flera som har haft chansen att göra blindside-tacklingar på mig, men som helt enkelt inte vågat det just på grund av våra fighters. Jag tror att lösningen på det här problemet i Sverige skulle vara att man tillåter lagen att ha en eller två fighters. Nu får man inte det, men jag tror att det skulle få bort de här fula tacklingarna, säger Strömberg till hockeysverige.se.

LÄS MER: Conny Strömberg klar för ny klubb – byter Danmark mot England

40-åringen gick från danska Herlev men skrev på kontrakt för tryout med Steelers i januari. Det är hans 21:a klubb i karriären. Och där ser han alltså att slagskämparna i lagen reglerar tacklingsspelet.

– Här har vi nästan inga tacklingar alls från ”blindside”. Anledningen till det är att varje lag har en eller två rena fighters i laget. Är det någon som skulle göra en sådan tackling så vet de att man får en jäkla massa styrk av en fighter.

Just tacklingar från blindside är en av de största faktorerna till allvarliga skador och hjärnskakningar i samband med tacklingar. Men allt är inte frid och fröjd heller i England.

– Däremot är det ett annat problem som finns här och det är att domarna alldeles för ofta släpper hakningar och slashing.

LÄS MER: Conny Strömberg: "Det är därför jag kör vidare"

Spelare som Donald Brashear skulle med andra ord kunna få helt andra roller inom svensk hockey om någon i förbundet nappar på Strömbergs förslag.

Trots hans ålder har Conny Strömberg inte några planer på att sluta spela.

– Jag trivs bra här och jag är jättegärna kvar nästa säsong också. Sedan får vi se vad klubben tycker. Jag kände att när jag kom i form nere i Danmark att jag skulle spela en säsong till. Jag har nu lovat att jag skulle spela till det jag blev 40 år och det har jag ju gjort nu, säger han till hockeysverige.se och fortsätter:

– Får jag vara kvar här så är det en ganska stor chans att jag är det. Annars är jag öppen från förslag från Hockeyallsvenskan också. Jag stänger inga dörrar till Sverige heller, men vi får se vilka förslag som kommer. Jag börjar ju bli lite till åren så man får se vad som erbjuds, vilka klubbar som är intresserade. Jag känner mig bra i kroppen och är fortfarande ganska snabb i mina första tre skär.