Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modos landslagsback i ny roll: "Det är Mickes jäkla påhitt"

Hon är inne på sin nionde säsong i Modo Hockey och hon är gjuten i Leif Boorks Damkronor som back.
När Modo nu går in i slutspelet är hon lagets nyckelspelare – som center.
– Det är Mickes jäkla påhitt, men det är kul, säger Johanna Olofsson.

24-åriga Johanna Olofsson är alltså landslagsback och har varit Modos backklippa under snart nio säsonger, men när Modo nu går in i SM-kvartsfinalspelet får hon en ny roll. Och mannen bakom det draget är tränaren Mikael Nilsson.

– Jag har spelat back i hela min karriär och är väl nu mera en defensiv center. Jag ser det mera som en möjlighet att utveckla mitt spel med puck. Men det är klart att tankarna gått att jag ska röra ihop saker och ting.

– Men nu vill Micke ha mig som center och då får man ställa upp för laget och göra det bästa av situationen.

LÄS MER: "Vi går in med positiva vibbar"

Mikael Nilsson förklarar sitt beslut så här:

– Vi gör så här för att få in mer styrka och rutin eftersom Erika Grahm skadade sig. När sedan Johanna var sjuk gjorde våra 6 backar det väldigt bra och då testade vi Johanna som center och det föll väldigt väl ut. Det är en liten chansning då Johanna är en av ligans bästa backar, men samtidigt får vi mer spets framåt.

Men vad är roligast, back eller centerrollen?

– Back är roligast, jag är också mest trygg i den rollen. Samtidigt är det skoj att få gå med i anfallen. Jag försökte göra det som back också, men nu får jag ligga kvar där uppe en stund, säger Johanna.

Nu bildar Johanna en kedja med jättetalangerna Alicia Östensson och Celine Tedenby,

– Jag ska försöka få in lite tyngd i den kedjan, ta mig in på mål och vara typ en "brunkspelare". De är två lirare och det har funkat helt okej, men vi har bara spelat tre matcher tillsammans, säger Johanna.

Nu är det dags för slutspel efter en säsong som inte precis varit en walk in the park, men Johanna är optimistisk.

– Det har varit en tuff säsong, men vi har spelat riktigt bra på slutet mot lag som Luleå och Linköping och det får vi ta med oss in i slutspelet.

– Jag tycker att vi har alla möjligheter att slå AIK, jag tycker det även om det är ett tufft och tungt lag att möta. Det är ett kompakt och disciplinerat lag och det handlar om att vi är noggranna. Vi har lite mer fart och det ska vi utnyttja, säger Johanna Olofsson.