Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo åkte på en rejäl snyting

En 34 sekunder lång mardröm förvandlade 2–2 till 2–5. Raset började med en tekning i egen zon.
– Jag snackade med Nordgren om han ville ta tekningen och höll bara löst i klubban när linjedomaren plötsligt släppte pucken. Det är för dåligt, suckar Mattias Ritola som dock låg bakom två powerplay-mål mot Färjestad, 3–6.

Annons

Modo kom till lördagens match med två färska fighter i benen, onsdag och fredag.

Färjestad hade å sin sida vilat sedan i tisdags då man förlorade mot Skellefteå hemma i Löfbergs Lila Arena.

Men farhågorna innan mötet att Modo skulle vara tröttkört fysiskt fanns det inga belägg för.

– Nej, vi hade lika bra fart i benen som Färjestad. Och just det här med matcher två dagar i rad gillar jag, men det borde vara mot samma lag så att man kan ta revansch mot samma gäng direkt, säger Mattias Ritola.

Ritola, som ju har sitt ursprung i Dalarna, hade alltså gärna velat stanna i Leksand efter fredagens 2–3-förlust.

Men framför allt – velat göra om tekningen i egen zon efter 15:20 i den andra perioden.

Tekningen vanns klockrent av FBK:s comebackande Christian Berglund bak till backen Anton Grundel. Grundel missade målet men hans snedskott studsade underligt i sargen och friställde Jack Connolly för 2–3-målet efter 15:26.

– Jag var ju inte alls beredd för "teket". Jag kollade av med Nordgren (Niklas, reds anm.) om han var sugen att ta det i stället, men så fort jag gled in och sänkte klubban i isen släppte han pucken. Det är för dåligt av linjedomaren att inte läsa av situationen, anser Ritola som så långt i matchen varit inblandad i båda Modo-målen.

Båda i powerplay dessutom, den spelform som Modo varit sämst på i hela SHL så här långt.

– Tja, man ska väl kanske försöka se det positiva så här efteråt, säger Ritola och försöker trycka undan frustrationen över tekningen som blev startsignalen till en dryg halvminut som är historisk på nationell toppnivå.

Direkt på tekningen efter 2–3, drullade Kyle Cumiskey med pucken i eget sarghörn och 15:37 låg även 2–4-pucken bakom Modo-målvakten Anton Forsberg. Christian Berglund friställdes av Milan Gulas i ett läge där Viktor Lööv borde fokuserat mer på målskytten än att stirra ned mot hörnet.

Mardrömmen fortsatte i 23 sekunder till. Joonas Lehtivuori ramlade i bakåtåkningen efter Richie Regehrs sidledspass och gav möjlighet för Per Åslund och ge Patrik Lundh ett skapligt skottläge för 2–5.

Tre insläppta i spel 5–mot–5 på 34 sekunder. Då tog Modo time-out.

– Vi hann inte riktigt reagera i båset. Det sa bara "pang, pang, pang". Däremot är jag väldigt nyfiken på vad Leif Carlsson sa under sin time-out efter det att vi gjort 2–2 och haft ett friläge för 3–2 direkt efter, kontrar Modocoachen Anders Forsberg och kikar mot sin kollega.

Carlssons svar?

– Jag ville att killarna skulle få ett break, men poängterade att vi inte skulle bli fega. Jag uppmanade var och en att se möjligheten att bli matchvinnare när lägena dök upp.
Ärligt talat fanns det dock ingen rejäl matchvinnare i Färjestad. Det var Modo som spelade för obetänksamt under perioder av matchen och släppte alldeles för många 2–mot–1-lägen mot sig. Precis som mot Leksand faktiskt.

– Vi har börjat tumma på disciplinen inom vårt spelsystem, vi chansar lite för mycket för tillfället. Jag vet inte om det gick f-ö-r bra ett tag för oss, men helt klart måste vi strama upp det där inför de avslutande tre omgångarna innan uppehållet, klargör tränare Forsberg.

Hur Modo lyckas med det får vi ett kvitto på under tisdagkväll då Modo gästar AIK på Hovet.

Annons