Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderatsprickan växer

Sprickan inom länets moderater blir allt större. Nu anklagar ledande Sundsvallsmoderater Sollefteås Bengt Sörlin för att vara rasist. I samband med en offentlig middag ska en berusad Sörlin ha uttryckt kraftigt rasistiska åsikter.

Annons

Sörlin tillbakavisar kritiken och sätter den direkt i samband med den senaste tidens turbulens inom partiet och hans egen kritik av moderattopparna i Sundsvall.

– Det är ingen hemlighet att Jacomina Beertema och jag tycker olika, säger han.

Kritiken framfördes under onsdagen i Sundsvallstidningen Dagbladet. Landstingsgruppledaren Jacomina Beertema beskriver Sörlins agerande som "förskräckligt", att hans budskap var extremt rasistiskt och att han inte bör representera partiet. Dagen efter festen, som hölls i Härnösand för två år sedan, framförde Beertema en offentlig ursäkt till de övriga middagsgästerna.

Exakt vad som sades på festen kommer inte Bengt Sörlin ihåg.

– Det dracks vin som på vilken fest som helst. Men vem kommer ihåg vad som sades på en fest för två år sedan. Jag vet att någon tog illa vid sig och det bad jag om ursäkt för, säger Sörlin.

Att han skulle hysa några rasistiska åsikter förnekar Bengt Sörlin definitivt. Den som eventuellt tror det har missuppfattat honom.

– Jag tycker tvärtom. Vi ska ta hand om flyktingar som har det svårt och vi behöver dessutom arbetskraft, säger han.

Den senaste tiden har Bengt Sörlin och Jacomina Beertema kommit rejält på kant med varandra. Sörlin har dessutom varit kritisk mot moderaternas länsordförande, Magnus Sjödin. Bakgrunden är Sundsvallsmoderaternas ihärdiga försök att lägga ner Sollefteå akutsjukhus.

Enligt Sörlin är det Beertema som gått sin egen väg med diverse utspel. Dessa utspel hakade dessutom Magnus Sjödin på.

– Hur han kan göra det som länsordförande förstår jag inte, han representerar ju länets alla moderater, säger Sörlin.

Sprickan ledde så småningom fram till att moderaterna i Medelpad drev igenom en andra nomineringsstämma som slutade med att moderaterna i landstingsvalet går till val med två listor, en för Ångermanland och en för Medelpad.

– Det är märkligt hur man kan gå ut så här och sälja Sollefteå. Vi har fått en rejäl uppförsbacke både i kommunval och landstingval hos oss. Om moderaterna kommer till valet är risken att medelpadingarna blir fler och Jacomina kommer att kunna skära i Sollefteå även om jag inte vill. Folk litar helt enkelt inte på oss, säger Bengt Sörlin

Att hoppa av är inget alternativ för Bengt Sörlin.

– Det skulle naturligtvis bli en behagligare resa för Jacomina om inte jag fanns med. Men om hon nu tycker att jag gjort fel, varför har hon inte sagt någonting tidigare? Hon har varit med på båda nomineringsstämmor men varit helt tyst, poängterar Sörlin.

Vad händer nu?

– Jag måste ta kontakt med Jacomina och prata mellan fyra ögon. Om vi båda kommer in i landstinget så kan vi inte sitta där som hund och katt.