Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna toppar listan

I vad som kan vara valrörelsens hittills bisarraste utspel slår sig Moderaterna in på topplaceringen precis framför Centerpartiets "Vi räddade ostkakan (trots att det egentligen aldrig fanns ett hot emot den)".

Annons

I ett debattinlägg i Aftonbladet slog i tisdags Moderaternas skolpolitiska talesperson Tomas Tobé fast att datorspel nog är en viktig förklaring bakom Sveriges ras i Pisa-mätningarna.

Källa? Ingen.

Under hela onsdagen försökte undertecknad få ta del av underlaget för utspelet, en rapport eller studie som Tobé vilar sin tes på. Men ingen kunde hjälpa till. Någon sådan studie finns inte.

Det finns däremot statistik från Statens medieråd som visar att var tredje pojke mellan 12 och 16 år spelar dataspel mer än tre timmar per dag. Tobé drar av detta slutsatsen att "mycket av denna tid tas från läxläsning och skolarbete, men även från sömnen, vilket har direkt effekt på resultaten i skolan".

Källa? Ingen.

Efter sju år vid makten är det väl bara skönt att knuffa ifrån sig ansvaret för skolan på nån annan.