Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderata påhopp på pensionärer

I media varnas pensionärerna för oärliga människor som lurar gamla på pengar och värdeföremål. Frågan är om det inte är lika befogat att varna dem för Moderaternas försök att framställa sig som ett ärligt arbetarparti.

Tänk att uppfattningarna kan vara så olika när det gäller maktbegäret.

Nu är högertopparna Per Wahlberg och Jacomina Beertema i farten igen. Nu beskylls Socialdemokraterna för att vara ute efter makten i landstinget.

Men hur är det med Moderaternas strävan efter makt? För en tid sedan var tre tunga moderater, Anna Kinberg-Batra, Per Wahlberg och Jörgen Berglund, ute med en insändare (Allehanda.se 20/1) om Alliansens satsningar på hushållen. Glädjen var stor över att skattesänkningarna för pensionärerna gjort att de erhållit 100 kronor mer i plånboken per månad. Sedan kommer Eva Lohman, även hon moderat, med sin insändare 27/2 som visar hennes stora begär efter makt i riksdagen. Även hon vänder sig till pensionärerna med förhoppning om att denna grupp saknar allt förstånd. I detta inlägg påstår hon att 99 procent av alla pensionärer över 65 år har fått behålla 500 kronor eller mer i månaden i jämförelse med ungefär 250 kronor per månad för en genomsnittlig löntagare under den senaste mandatperioden. Jag skulle gärna vilja veta hur man blir riksdagsledamot utan att kunna skilja på plus och minus – meningen är kanske att sprida förvirring och hålla inne med sanningen.

Eva Lohman och hennes partikamrater borde kanske lyssna på vad deras partiledare och Sveriges statsminister gång på gång framhåller, nämligen att de som arbetar, tack vare skatteavdraget, hittills har erhållit en månadslön extra. Om den nämnda trion – och även Lohman och Beertema – kallas för arbetare har de erhållit minst 70 00080 000 kronor mer årligen i jämförelse med pensionärerna som fått 2 0006 000 kronor mindre per år. Uppskattningsvis innebär detta att ungefär 50 miljarder tagits från pensionärernas intjänade pengar.

Att en sjuårig lågkonjunktur satt sina spår när det gäller pensionsnivån är viktigt för Lohman att framhålla. Däremot anses skattesänkningar med 150 miljarder för framförallt välavlönade vara av underordnad betydelse. Dessa skattesänkningar har dessutom resulterat i ett budgetunderskott för staten på närmare 90 miljarder för år 2013. ”Ordning och reda i statens finanser” är Reinfeldts mantra. Hur man får detta att stämma med verkligheten är för mig och andra en gåta.

I massmedia varnas pensionärerna för oärliga människor som lurar gamla på pengar och värdeföremål. Frågan är om det inte är lika befogat att varna pensionärer och andra svaga grupper i samhället för Moderaternas försök att framställa sig som ett ärligt arbetarparti i sin strävan efter att få behålla makten. Det senaste beviset på detta är SVT:s undersökning genom Skattebetalarnas förening vilken visar att pensionärerna har betalat över 100 000 kronor mer i skatt än förvärvsarbetande på samma inkomstnivå mellan 2007 och 2013, alltså under Alliansens regeringstid. Dessutom har pensionerna under denna period minskat med 3,9 procent samtidigt som lönerna ökat med 15,8 procent. Så fungerar rättvisan under Moderaternas och deras allianspartiers styre.

”Sådan är kapitalismen” sjunger Fred Åkerström med flera i dansken Per Dichs populära protestvisa. Finns på albumet ”Dagsedlar åt kapitalismen” om ovannämnda mot alla odds skulle vilja framföra den unisont. Lycka till i så fall!

Pensionär som redovisar sanningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel