Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modebranschen växte 2012

Annons

Den svenska modebranschen omsatte 229 miljarder kronor 2012. Det var en ökning med elva procent jämfört med året innan.

40 procent omsattes i Sverige, medan 60 procent utgjordes av export, visar en rapport från Association of Swedish Fashion Brands (ASFB).

Exporten domineras av H & M.

Procentuellt sett var det de små företagen som ökade sin försäljning mest. 96 procent av företagen i modebranschen har färre än tio anställda. Samtidigt arbetar en tredjedel av alla anställda i företag med 250 anställda eller fler.

Sammanlagt arbetar över 54 000 personer på den inhemska marknaden.

Det är roligt med så hög tillväxt, inte bara siffran i sig utan för att det visar att alla aktörer behövs och har en plats i branschen, säger Christine Sundberg Carendi, generalsekreterare för branschorganet ASFB, om omsättningen 2012.

2012 är de senast sammanfattade siffrorna. När 2013 summeras kommer ökningen sannolikt vara lägre. Det var ett tufft år för många modeföretag.

Vi kommer troligtvis inte se samma ökning som 2012. Sedan kommer det alltid att finnas enskilda företag som utmärker sig. 2014 tror jag att det lättar för branschen. Men helheten påverkas mycket av hur det går för H & M, säger Christine Sundberg Carendi.

Analysföretaget Volante har gjort rapporten på uppdrag av ASFB.

Vad vi såg första halvåret 2013 var att exporten fortsatte att öka medan den inhemska marknaden minskade. Vi uppskattar att tillväxten var 0,5 procent första halvåret, men siffrorna är osäkra, säger Joakim Sternö på Volante.

Mer läsning

Annons