Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mode för den som ska ut i naturen

Vandring, jakt och fiske, eller kanske bergsklättring och därefter en tur i svampskogen. Äventyr utomhus i olika former ligger oss varmt om hjärtat. Intresset för uteaktiviteter för med sig ett växande utbud av kläder och utrustning för naturvistelsen.

Det är inga problem att hitta kläder för sitt friluftsliv, frågan är hur man ska välja, och om de verkligen behövs?

Eller vänd på frågan, behöver man några andra kläder än de ofta bekväma och funktionella utekläderna?

Ute vid E4:an i Själevad ligger ett av Örnsköldsviks populäraste turistmål, Emma Bylin är butikschef på Naturkompaniet.

Hur modemedvetna är naturmänniskor?

– Svårt att svara på, för de yngre har nog utseendet på kläderna lite betydelse.

Vad är viktigast, design eller funktion?

– Funktionen, för de som håller på med uteliv på riktigt så är det funktionen som är det viktiga, Absolut.

Nu för tiden är det till exempel stora krav på detaljer som att byxor ska ha en krok att fästa i skornas snörning. På materialsidan frågas det efter strech för rörlighet och bra ventilation och andningsförmåga i plaggen, säger Emma Bylin.

Behöver man verkligen speciella kläder för sin utevistelse?

– Det beror på vad man skall göra, ett par mjuka promenadskor på en stenig led i fjällen när man bär tung ryggsäck är inte så optimalt.

Men för en kort skogspromenad hemmavid duger de bra, vi försöker lyssna in kundens behov och styra valet av kläder och utrustning utifrån det, säger Emma Bylin.

På senare tid har det blivit allt vanligare med sport och motionsklädda människor efter lederna, varifrån kommer trenden med fysisk träning i samband med utevistelsen?

Angelica Ödman, Intersport:

– Många har blivit mer inriktade på att vara ute och leva hälsosamt. Man ska träna och äta bra men även klä sig snyggt med kläder som har bra funktion för ändamålet.

Ska man inte ta det lugnt ute i skogen, njuta och stressa av?

– Jo, men det ena behöver inte utesluta det andra, säger Angelica Ödman.

Anders Hägglund på Utekompaniet klär sig allt som oftast i kläder anpassade för äventyr, på jobbet och till vardags.

– Man vill förmedla en livsstil och en tillhörighet, det blir lite grann en kod för vem man är. Kläder för uteliv i dag ger en så hög komfort att många vill använda dem till en promenad med hunden eller till och med att gå på stadens gator med. Vi säljer mycket kläder som förmodligen aldrig kommer ut i skogen, säger Anders Hägglund.

Läs bilagan Jakt & uteliv här