Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilvett handlar om respekt

Visst är mobilen en bra uppfinning, den kan användas i skogen, hemma eller om man ska ringa efter skjuts. Det är också bra att man kan stänga av den vid opassande tillfälle. Men det sistnämnda har många glömt bort.

Annons

1876 uppfann skotten Alexander Graham Bell den första telefonen. Sedan dess har utvecklingen rullat på och i dag kan vi sköta det mesta från våra mobiltelefonen.
Tanken var god. Mobiltelefonerna skulle förbättra och förenkla våra liv. Men det verkar som om många fått för mycket av det goda och blivit praktiskt taget besatta av våra vibrerande och högljudda mobiltelefoner. Förra året fanns det 5 125 000 svenska mobilabonnemang. Och det blir bara fler och fler. Nu är det inte bara de välbetalda eller vuxna som äger en, utan nu syns även den senaste modellen i 13-åringars händer.
Respekt
Men får mobilen alltid använda vid alla tillfällen?
Det är klart att elever ska få ha med sig mobiltelefonen till lektionerna, men jag vill varken se eller höra den. Detta gäller självklar överallt där människor förväntas vara koncentrerade och tysta till exempel under en föreläsning, säger Magnus Karlsson, lärare på Nolaskolan.
Det händer inte ofta att Magnus Karlsson har på mobilen under lektionerna. Men finns det en speciell anledning till att svara under lektionen ska man självklart få göra det så länge det inte stör de andra, genom att ha på ljudlöst och sedan gå ut från klassrummet.
De gången jag som lärare har haft med min telefon har jag stängt av ljudet och använt den som en klocka. Det handlar helt enkelt om respekt, både för läraren och för sina klasskamrater, säger Magnus Karlsson. Det har hänt en gång att jag bett en elev lämna klassrummet efter att dennes mobiltelefon ringt två gånger. Det bevisar verkligen att lektionen är helt oviktigt, och det är ju väldigt störande för en lärare.
I dag är inte mobiltelefoner till någon hjälp för undervisning. Men som utvecklingen går framåt kan mobiltelefoner i framtiden vara ett hjälpmedel istället för något störande.
Vad har du själv för ringsignal på din mobiltelefon?
Ryska nationalsången eftersom jag är uppväxt med den, dessutom är den väldigt vacker.

BITA ESHRAGI

UNG

Mer läsning

Annons