Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilförbud i psykvård får godkänt

Mobiltelefoner får beslagtas från patienter på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, slår kammarrätten i Göteborg fast i en dom.

Landstinget Kronoberg får därmed sin första rättsliga seger i den kontroversiella frågan. Tidigare har både länsrätten och Socialstyrelsen sagt att man inte får ha ett generellt förbud mot mobiltelefoner. Detta upphävs nu av kammarrätten, rapporterar SVT:s Smålandsnytt.

Bakgrunden till landstingets önskan om förbud är att intagna på rättspsykiatriska kliniken tidigare har trakasserat, förföljt och hotat medpatienter, personal i vården och rättsväsendet och andra med hjälp av till exempel mobiler.

Det generella förbudet mot mobiltelefoner vid rättspsykiatriska kliniken i Växjö infördes på våren 2008. Det anmäldes nästan genast av patienter till Socialstyrelsen för granskning. Verksamhetschefen Anita Åkesson lutade sig mot arbetsmiljölagen. Hon ansåg att både vård- och arbetsmiljö på kliniken blev osäker och farlig om patienter fritt fick ha mobiler.

Bakgrunden till initiativet är att en patient terroriserade människor inifrån kliniken via sin telefon och internet. Han var dömd till tvångsvård efter grova brott och tog 2005 kontakt med en rad personer via nätet.

I ett annat fall laddade en dömd pedofil ned barnpornografiska bilder och filmer med sin mobiltelefon och spred dem på internet via en av klinikens datorer.

Inte heller de anställda får ha mobiltelefon på kliniken.

Senare i dag håller landstinget presskonferens om domen i Kammarrätten.