Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobil ökar inte risk för hjärntumör

Inget tyder på att den kraftigt ökade mobiltelefonanvändningen sedan slutet av 1990-talet lett till fler sjuk- och dödsfall i hjärntumör. Det visar en stor nordisk studie som granskat utvecklingen av två tumörformer åren 1974-2003.

Forskarna har undersökt hur sjukligheten i tumörformerna gliom och meningiom förändrats i Danmark, Finland, Norge och Sverige, och då särskilt under åren 1998-2003 när mobilanvändningen tog rejäl fart.

De har inte tittat på enskilda personers mobilvanor, utan utgått från nära 60 000 rapporterade fall av gliom och meningiom bland 16 miljoner vuxna. De fann att antalet årliga tumörfall antingen var stabilt, minskade eller visade en fortsatt ökning som startade långt innan mobiltelefonerna gjorde sitt stora intåg. Studien publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Under den sista delen av perioden, då mobiltelefonanvändningen ökade väldigt snabbt, borde man ha sett en ökad förekomst av hjärntumörer om det funnits en ökad risk med mobiler. Men vi ser inte någon sådan ökning, säger professor Maria Feychting på Karolinska institutet som deltagit i studien.

Hon betonar att forskarna haft begränsad tid att studera sambandet mellan de senaste årens flitiga mobilbruk och hjärntumörutvecklingen.

Att antalet tumörfall varit stabilt fram till 2003 antyder, enligt forskarna, att det antingen tar mer än fem till tio år för hjärntumörer kopplade till mobiltelefonanvändning att utvecklas, att den ökade risken är för liten för att kunna upptäckas eller att det inte finns någon ökad risk alls.