Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mobbning på arbetet späder på den sjuka jobbstressen"

Annons

Den sjuka jobbstressen börjar bli ett begrepp. I denna jobbstress undrar jag om även mobbning på jobbet ingår?

Jobbstress liksom mobbning på jobbet är inte bara förödande för de individer som råkar ut för den, utan också för samhället i stort.

Den sjuka jobbstressen sägs kosta samhället 35 miljarder kronor årligen.

Den summan kan få en att fundera över om vuxenmobbningen ingår, eftersom mobbning på jobbet har sagts kosta 40 miljarder kronor om året.

Mobbning är ett gigantiskt folkhälso- och samhällsproblem, som varje år slår ut individer från sina arbetsplatser. Trots att det inte är den mobbade som gjort något fel, är det den som mobbats som tvingas lämna.

Det är tillräckligt traumatiskt att bli utsatt för mobbning, att i den vevan också bli av med jobbet gör det till en slags dubbel utsatthet. Vem orkar gå med en ständig klump i magen för vad som kommer hända?

■■ För fler insändare, klicka här.

Troligen hade många inte mått speciellt bra, men eftersom det är svårt att lyfta psykosociala arbetsmiljöfrågor som mobbning på jobbet tillhör blir det sällan att dessa frågor lyfts.

Jag är medveten om att det har kommit en ny arbetsmiljöföreskrift om psykosocial arbetsmiljö, där kränkande särbehandling/mobbning ingår.

Men jag vet också att det tidigare fanns en föreskrift som enbart rörde denna fråga och att den sällan var till hjälp för den som mobbades på jobbet – och det är runt 420 000 personer årligen som utsätts för vuxenmobbning.

Förhoppningsvis kommer denna föreskrift att göra skillnad.

Men jag skulle helst se en heltäckande mobbningslagstiftning som gör att den som mobbar, oavsett var mobbningen sker någonstans, är den som ska bevisa att det inte är mobbning och att det är den som mobbar som tvingas sluta och på så sätt tvingas stå sitt kast.

För att motverka den sjuka jobbstressen behöver också mobbning motverkas och jag hoppas att våra beslutsfattare förstår allvaret med mobbning.

För så länge vuxna mobbar, så länge kommer också barn- och nätmobbningen finnas kvar.  

Linda Mathiasson

Ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö och socionomstudent

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel