Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbning – ett växande folkhälsoproblem

Mobbning och trakasserier är inget som längre går att "det handlar inte om mig" eller "det händer bara där borta".

Mobbning är något som sker överallt, när det minst anas så finns den där runtomkring oss.

Det händer inte bara bland barn utan även vuxna drabbas av näthat och mobbning. Däremot så har vuxna ett större ansvar för att finnas på de arenor som våra barn finns. Det går inte längre att säga att det som sker inte är verkligt – verkligheten är och finns där man är.

När det gäller mobbning i dag så slutar den inte när skol- eller arbetsdagen är slut. Mobbning fortsätter ofta via sociala medier och sprids fort med konsekvenser som vi inte alltid är beredda på. Vi ställer oss frågan hur insatta barn och ungdomspsykologer är vad gäller nätmobbning? När ett mobbningsdrev börjar så sprids det fort.

Frågan är varför det inte finns fler föräldrar, skolpersonal, politiker och psykologer och nätvandrar på sociala medier för att direkt ha förutsättningen att ta tag i det som är kränkande. Dessutom är vår nuvarande lagstiftning gällande mobbning alltför bristfällig.

När ett barn tar sitt liv, som nyligen hänt i bland annat USA, eller oavsett vem som gör det på grund av mobbning, då är något fel i systemet.

Vi anser att:

* nätvandring bland de som har med barn och göra ska vara obligatoriskt

* lagstiftningen behöver följa med utvecklingen vad gäller mobbning, samt

* BUP och andra stödfunktioner ska följa med och ha kunskap om mobbning.

Nina Jansdotter

Beteendevetare och expert på sociala medier

Linda Mathiasson

Ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel