Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moa får lön för att hon arbetar på skoltid

Moa Eriksson, 18-åring från Kramfors och elev på Ådalsskolan, är en riktig pionjär. Hon tillhör den första kullen gymnasielever i landet som blivit lärlingsanställd.

Moa Eriksson valde att gå Ådalsskolans industritekniska program med inriktning CNC. Hon har bland annat lärt sig programmera maskiner för svarvning och fräsning. En stor del av den företagsförlagda utbildning som ingår i programmet har hon tillbringat på Kramforsföretaget Elpress.

Där har man uppskattat hennes arbete, för i torsdags fick 18-åringen erbjudandet att bli lärlingsanställd.

– Det är jättekul, att visa att även tjejer kan gå det här programmet. Jag ville gå en utbildning där det ingick mycket praktiska moment, berättar Moa Eriksson.

Som lärlingsanställd får Moa Eriksson lön från Elpress och innefattas i företagets anställningsformer från 1 mars till dess hon i sommar tar studenten. Tidigare har hon under den företagsförlagda utbildningen på Elpress och andra företag haft den betydligt lägre lärlingsersättningen. Även i fortsättningen kommer hon att vara tre dagar i veckan på företaget och övriga dagar på skolan.

Idén till företagsförlagd utbildning lanserades 2013 av Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan, efter att intresset för industritekniska programmet gått ned. Politikerna i Barn-, kultur- och utbildningsnämnden nappade och detta gav utbildningen en välbehövlig injektion. Konceptet att en stor del av utbildningen genomförs på arbetsplatser har sedan prövats även på andra program.

I juli 2014 kom en lagändring som gjorde det möjligt att företag tog gymnasieelever som lärlingsanställda och därmed fördes konceptet med företagsförlagd utbildning ett steg vidare.

– Moa är Kramfors första lärlingsanställda och bland de första i landet, berättar Peyman Vahedi.

Torbjörn Norell, produktionschef vid Elpress, berättar att Moa Eriksson redan i årskurs två visade att hon var en elev att satsa på.

– Till exempel jobbade hon väldigt bra och uthålligt vid ett tillfälle när vi hade en enskild stor order som krävde mycket arbete. Det här är ett mycket bra sätt för elev och företag att lära känna varandra.

Moa Eriksson har också hunnit med att ta grönt certifikat som CNC-operatör.

– Det är nog bara sex personer som hittills har gjort det här på skolan, berättar Göran Freed, lärare och programansvarig vid industritekniska programmet.

Även företaget Space2U har nu följt efter och lärlingsanställt Albin Nordeman som går på el/dataprogrammet fram till han tar studenten i sommar.

– Han har varit hos oss inom Ådalsskolans företagsförlagda utbildning. Han ska nu jobba med kundsupport som en vanlig anställd. Tanken är sedan att han anställs fullt ut efter studenten, säger Johan Wedin, platschef vid Space2u Webhosting AB.

Jon Björkman (V), förste vice ordförande i BKU-nämnden, är mycket nöjd över samarbetet som växt fram mellan Ådalsskolan och det lokala näringslivet.

– Det är viktigt att skolan kan serva företagen med den arbetskraft som de behöver.

Per Håkansson, rektor vid Praktiska gymnasiet i Örnsköldsvik, berättar att man också där framgångsrikt använt sig konceptet med lärlingsanställning sedan det blev möjligt.

– Det handlar nog om ett 15-tal elever, säger han.