Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjältöns stränder kartläggs – ska ge kunskaper för både naturskydd och exploateringar

Kunskaperna om naturen på Sveriges högsta ö, Mjältön, blir allt större.
Det handlar om att komplettera och utöka strandinventeringarna.
Kartläggningen i sommar ger kunskaper för både naturskydd och eventuella exploateringar.

– Vi försöker koncentrera oss till olika områden varje år. Nu handlar det om att dokumentera växtligheten längs strandavsnitt som vi tror har höga naturvärden, säger biologen Lotta Nygård på länsstyrelsen.

Allehanda.se var med när hon tillsammans med David Rocksén och Oskar Norrgrann vandrade längs stränderna, där både växter och fåglar noterades.

Dessutom ska länsstyrelsen om några veckor genomföra dykningar på ett dussintal platser.

– Då dyker vi längs en linje ut från stranden så långt ner det finns någon växtlighet, kanske 20 meter.

Marinbiologerna noterar då allt liv, från alger och kransalger till fisk och smådjur.

Det har visat sig att ofta finns det ett samband mellan höga naturvärden på stränderna och höga naturvärden ute i havet.

Grunda vikar med mycket kransalger och blåstång ger till exempel fisken bra utrymme för lek och att ynglen sedan kan växa upp i en skyddande "skog" av alger.

Inventeringarna i vattnet genomförs för att öka vetandet om det marina livet längs våra kuster, som är betydligt lägre än kunskaperna om naturen på land.

– Kunskaperna behövs till exempel när strandskyddsdispenser ska avgöras och för att bestämma var vi behöver skydda stränder och havsmiljöer, säger Lotta Nygård.

Nyligen invigdes också länets andra marina naturreservat, Långören i Medelpad. Där har strandinventeringarna bidragit till att rädda den skyddsvärda miljön.

Ett problem när det gäller värdefulla miljöer längs stränderna är att samma platser många gånger är intressanta och aktuella för strandnära bebyggelse. Ofta strandängar vid grunda vikar eller där vattendrag mynnar i havet.

David Rocksén, som arbetar med biologiska inventeringar, summerar besöken på och runt Mjältön som mycket lyckade.

– Vi har bland annat hittat strandklo, strandloka och gulkämpar som är ovanliga arter i det här området. Beroende vilka arter vi hittar på stränderna och i vattnet, fågellivet och fåglarnas möjligheter att häcka delas sedan stränderna in i tre olika naturvärdesklasser.

Ett exempel kan vara toppklassade Sör Aspviken på Mjältön där vi under besöket upptäckte att det skyddsvärda området är större än man tidigare trott.