Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjällåns dalgång geologiskt arv

Mjällåns dalgång är nominerad i tävlingen Geologiskt arv 2012, om att vara landets mest spännande och värdefulla naturformation.

Annons

Det är SGU, Sveriges geologiska undersökning, som anordnar tävlingen om vilken plats som bäst beskriver Sveriges historia och varför landskapet ser ut som det gör. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma Sveriges geologi.

Tävlingen är öppen från 4 juni till 10 september. Allmänheten kan rösta en gång var, och sedan vägs rösterna ihop med en jurys bedömning av platserna.Vissa av platserna är kända besöksmål, medan andra är mer okända.

Mjällåns dalgång är cirka 4,5 km lång och sträcker sig från Bastusjön till Stavreviken. När inlandsisen smälte bort skapade de enorma vattenmassorna att en dramatisk dalgång med branta nipor och platåer i olika nivåer skapades.