Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mixedstafett kan ta svenskor till OS

Annons

Skidskyttesäsongen börjar med en rivstart - i alla fall för de svenska damerna.

Mixedstafetten i Östersund är deras största chans att säkra en plats i OS i Sotji.

Efter Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek och Helena Ekholm har det bildats ett stort tomrum på den svenska damsidan, och när världscupsäsongen inleds med mixedstafett är fortfarande inga åkare klara för OS.

En bättre chans än den som ges i dagens tävling på hemmaplan lär knappast dyka upp senare under säsongen. En sjätteplats i den enda mixedstafetten inför OS skulle garantera att Sverige skickar kvinnliga skidskyttar till Sotji.

Usch, det är nervöst. Det är svårt att säga att det ska bli riktigt kul, för det är en enorm spänning, säger Anna-Karin Strömstedt.

I våras slutade Sverige på en blygsam 14:e-plats i VM:s mixedstafett, och det krävs en helt annan prestation nu för att säkra OS-deltagande. Till sin hjälp har damerna rutinerade duon Björn Ferry och Carl Johan Bergman som kör de två sista sträckorna. Ferry berättade på gårdagens pressträff att han har "tränat utav helvete" under försäsongen, och förhoppningsvis kan det betala sig redan i världscuppremiären.

Skulle Sverige misslyckas med att placera sig bland de sex bästa återstår fyra damstafetter inför OS. Dessutom har åkarna möjlighet att kvalificera sig genom att bli topp åtta individuellt, men att någon ska lyckas med det känns mindre sannolikt än en stafettframgång. En sista utväg är att Sveriges olympiska kommitté ser mellan fingrarna och släpper lite på kvalificeringskraven.

Ibland kan de tumma lite grann på det, ibland gör de inte det. Men vi har absolut chansen att bli topp sex i morgon, det tror jag. Sedan hoppas jag kunna ta en individuell placering topp åtta någon gång under vintern, säger Anna-Karin Strömstedt. Att åka till OS är det största målet. Inte bara att komma dit, utan att kunna prestera också.

Mer läsning

Annons