Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miva: Beklagar att du fått felaktig information – så här hanterar vi blåbetong

Annons
Mindre mängd blåbetong ska sorteras med mineralull och planglas, skriver Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva som ber om ursäkt att insändarskribenten fått felaktig information vi Må återvinningscentral.

Svar till Ingenstans att göra av miljöfarligt avfall – vill ni att jag ska gräva ner min blåbetong? publicerad 4 maj.

Först av allt vill vi uppriktig be om ursäkt för att du fått felaktig information när du besökt Må återvinningscentral och ställt frågor om hanteringen av blåbetong. Vi tar årligen emot stora mängder av olika typer av grovavfall, elektronikavfall och farligt avfall. Vissa avfallslag dyker upp mycket sällan och där kan vi uppenbarligen vara bättre uppdaterade kring hanteringen. Men det är ingen bortförklaring, utan vi ska naturligtvis veta hur och var olika avfallsslag ska hanteras och lämnas.

Blåbetong klassas inte som ett farligt avfall, men däremot avger den gasen radon. Alla slags stenmaterial avger en liten mängd radon, men blåbetong avger mer än de flesta. Mindre mängder blåbetong sorteras med mineralull och planglas (deponi) på alla våra återvinningscentraler. Större mängder är inte ett hushållsavfall, utan ett bygg- och rivningsavfall, som kan lämnas mot avgift, för närvarande 1 600 kronor per ton, på Må återvinningscentral. 

Deponiavfall som exempelvis blåbetong har tidigare lagts på deponi på Må avfallsanläggning. Sedan 2013 har Miva däremot inte tillåtelse att lägga något deponiavfall på Må. Deponiavfall från våra återvinningscentraler transporteras i stället till Högbergets avfallsanläggning i Kramfors.

Just nu pågår sluttäckning av den 18 hektar stora soptippen på Må som ska vara klar senast 2024. Med sluttäckning menas att deponin täcks över med flera lager av olika material där varje lager har en speciell funktion för att förhindra att föroreningar sprids i vår natur.

Lars Westberg,

kommunikationsansvarig,

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons