Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt i turbulensen – Strömqvist (S) avsätts av distriktsstyrelsen

– Ska vi klara en trovärdig process i framtiden krävs det ett nytt ledarskap.
Så säger Eva Sonidsson, ordförande för Socialdemokraterna i länet, om beskedet att partikamraten Elisabet Strömqvist avsätts som ordförande för landstingsstyrelsen.

Socialdemokraternas förtroenderåd i Västernorrland samlas den här helgen på hotell Kramm i Kramfors för ett sammanträde. Redan under den första dagen blev det dramatiskt – när partiet plötsligt skickade ut ett pressmeddelande om att Elisabet Strömqvist avsätts från sin roll som ordförande i landstingsstyrelsen. Bakom beslutet står distriktsstyrelsen "i enighet".

Eva Sonidsson, ordförande för (S) i Västernorrland, säger så här om beslutet:

– Vi känner att det har blivit en låsning i processen och vi känner att vi måste ha möjlighet att komma vidare. Därför vill vi att Elisabet lämnar sin position.

Läs mer: Strömqvist om petningen: "Jag tycker att vi varit på rätt väg"

Ni tror inte att hon kan ta processen vidare?

– Nej, vi känner att vi behöver en annan ledning för att komma runt den här jobbiga processen och situationen som landstinget befinner sig i.

Vad konkret anser ni att Elisabet inte har klarat av?

– Den kritik som har framkommit är att processens genomförande har varit dålig. Vi måste göra den här åtgärden för att komma vidare med alla inblandade parter; med förtroendevalda, samarbetspartier, opposition och med kommunledningar.

Vilken ledning skulle det vara?

– Det blir en process i partiet, med valberedning och så vidare, för att hitta en ny ordförande. Vi har ju en vice ordförande nu, Erik Lövgren, som naturligtvis kommer att gå in direkt nu och ta över rollen när ordföranden kliver åt sidan. Sedan får vi sätta oss ner och göra de åtgärder vi måste göra för att hitta en ersättare.

Är det här resultatet av någon diskussion som varit uppe i förtroenderådet?

– Nej vi har inte diskuterat det här i förtroenderådet än. Den här frågan kommer upp i morgon. Det är en process som har pågått – jag kan inte säga att den har pågått under ett längre tag, men under samtal har vi kommit överens om att det här är styrelsens mening.

Det finns en allmän bild av att Socialdemokraterna är i gungning. Tror du att det här kan förstärka den bilden?

– Nej, det tror jag inte – snarare tvärtom. Det här betyder att vi tar vårt ansvar. Det har varit mycket skriverier om att vi har varit i gungning och i splittring. Det känns nu som att vi tar ansvar för partiet.

Vad innebär det här för den fortsatta processen inom landstinget?

– Vi har varit mycket tydliga med att den här processen inte får avstanna. Det material som är framtaget och det uppdrag som finns, det fortsätter naturligtvis. Vi ska fortsätta processen – men vi kanske ska fortsätta på ett annat sätt för att komma fram till lösningar som leder landstinget till en bättre ekonomi.

Har ni avhandlat skattefrågan i förtroenderådet?

– Nej, den ska vi prata om i morgon.

Hur känns det att peta en partikamrat från sin post?

– Det är otroligt jobbigt. Det här är verkligen ingenting som man önskar att någon ska gå igenom. Men ibland kommer man till ett läge där man måste ta ett beslut. Ska vi klara en trovärdig process i framtiden krävs det ett nytt ledarskap.