Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta turkiska soldater släppta

De åtta soldater som greps i Turkiet i lördags, med anledning av utredningen av en misstänkt komplott mot regeringen, släpptes natten till tisdagen av en domstol.

Åklagaren som leder utredningen hade begärt att tre av dem skulle häktas, men domstolen beslöt att även att de skulle friges utan misstankar, rapporterar nyhetsbyrån Anatolia.

Utredningen har lett till spekulationer om ökad spänning mellan den sekulära militären i landet och regeringspartiet AK, som har rötter inom den islamistiska rörelsen. Den inleddes sedan vice premiärminister Bülent Arinc nyligen berättat att någon försökt mörda honom.

Soldater greps

Någon dag senare blev det känt att två soldater ur specialstyrkorna åkt fast utanför hans tjänstebostad i ett exklusivt bostadsområde i centrala Ankara. En av männen ska då ha försökt att svälja en lapp där Arincs adress stod nedtecknad.

Sedan den turkiska generalstaben intygat att männen haft i uppdrag att spana på en spionmisstänkt inom försvarsmakten som bor i området gick de båda männen fria.

Men efter en spektakulär husrannsakan på den turkiska försvarsmaktens mobiliseringskontor i Ankara i slutet av förra veckan fick misstankarna ny fart. Bland de åtta soldater som togs in till förhör finns de båda som först greps utanför Bülent Arincs hem.

Mäktig militär

Turkiets inflytelserika militär sade i tisdags att den inte hade några invändningar mot de husundersökningar som sedan i lördags har skett på specialstyrkornas högkvarter. Turkiets armé har störtat fyra regeringar sedan 1960 och en civil husrannsakan på en militär inrättning hade varit otänkbar för några år sedan. Enligt turkiska medier är det första gången som polisen vågat vidta den åtgärden.

Premiärminister Tayyip Erdogan har träffat militärledningen flera gånger under de senaste dagarna och förnekade i söndags att det råder någon spänt förhållande mellan regeringen och militären.