Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt mordbrand på Ödbergska gården

En brand bröt ut i kulturbyggnaden Ödbergska gården i Örnsköldsvik i morse. Huset har fått omfattande rökskador. Polisen misstänker att den var anlagd.

Branden startade vid sjutiden i morse. Huset stod inte i ljusan låga, men enligt räddningschefen Lars Larsson hade elden krupit in i väggar och bjälklag.

- Det pyr inne i dolda utrymmen i huset. Det måste åtgärdas, annars kan huset brinna ner, sa han under förmiddagen.

Ett stort pådrag som omfattar i princip hela brandkåren i Örnsköldsvik kallades till platsen. Släckningsarbetet pågick fram mot tio-tiden. Sedan sökte man igenom byggnaden med värmekamera.

För att komma åt elden som pyrt inne i husets väggar har brandkåren varit tvungen att bryta upp fasaden på byggnadens ena sida. Det var också på husets utsida som branden startade.

Enligt insatsledaren har byggnaden fått omfattande rökskador. Stora kulturvärden har därmed gått förlorade.

Polisen misstänker att branden varit anlagd. Den rubriceras nu som mordbrand, vilket alltid sker när det brunnit i ett hus. Brandplatsen har spärrats av, och i morgon tar man beslut om en teknisk undersökning.

Enligt polisen har man säkrat vissa spår på platsen. man sätter också branden i samband med några skadegörelser på bilar som skett utanför Ödbergska gården under samma natt.

- Träd fram ni ungdomar som har anlagt branden! Jag vädjar till er av hela mitt hjärta, säger Göte Nordmar, ordförande i Johan Ödberg-sällskapet.

Ödbergska gården byggdes vid mitten av 1840-talet av köpmannen Johan Ödberg. Gården är den äldst bevarade från köpingens anläggningsskede.

- Det känns för jävligt. Vi aktiva i hembygdsföreningen har lagt ned så mycket ideellt arbete, säger Göte Nordmar.


SOFIA FJÄLLSTRÖM
070-650 66 51