Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt mord var älgattack

Annons

Polis och forskare är övertygade. Det var en ilsken älgtjur som dödade en 63-årig kvinna utanför Loftahammar i september 2008. I flera månader var hennes make misstänkt för mord.

Han har varit frihetsberövad och misstänkt för ett brott som aldrig har begåtts, säger den 69-årige mannens advokat, Jonas Granfelt.

På tisdagen höll polis, åklagare och viltexperten professor Göran Ericsson, presskonferens i Västervik för att ge sin bild av dramat. Deras slutsats är att älgen upprepade gånger attackerat kvinnan med både horn och klövar. Hon dog av en krosskada i bröstkorgen.

En mycket ovanlig händelse, Internationellt känner vi inte till något motsvarande fall, säger Göran Ericsson.

Han menar att fler omständigheter samverkat. Kvinnan var ute och rastade en hundvalp, som troligen irriterat älgen. Den i sin tur var i början av brunstperioden.

När älgen gjorde utfall sökte valpen skydd hos matte. Troligen har hon lyft upp hunden, men ramlat när hon försökt komma undan. Älgen har då fullföljt attacken.

Hypotesen bekräftades senare när man hittade stora mängder älgsaliv på kvinnans jacka. En attackerande älg frustar spott och fradga.

Men för maken, som satt anhållen och häktad som misstänkt för mord, har utredningstiden varit plågsam. Genom sin advokat, Jonas Granfelt, begär han ersättning för vad han utsatts för. Granfelt är mycket kritisk till hur utredningen skötts.

Han anklagades för ett mycket allvarligt brott, som han hade kunnat få livstids fängelse för. Fallet fick stor uppmärksamhet i medier och min klient fick inte möjlighet att bearbeta sorgen efter sin hustru.