Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt krigsförbrytare omhäktad

Den 40-årige Sollefteåbo som misstänks för grova krigsförbrytelser begångna i Bosnien – får finna sig i att fortsatt sitta frihetsberövad ett tag till.

– Han omhäktades på samma grunder som förra gången, säger Ola Salomonson, försvarsadvokat.

Annons

Förhandling höll i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt i dag.

Sollefteåbon fortsätter förneka brott.

I tidigare sammanhang i ortstidningen har kammarklagare Magnus Elwing sagt att han knappast hinner få något åtal klart före sommaren.

– Så beroende på hur situationen utvecklas kommer min klient behöva ta ställning till ytterligare en omhäktningsförhandling om ungefär en månad. Men det får vi se då, säger Ola Salomonson, försvarsadvokat.

Parallellt med att den svenske åklagaren bygger upp ett åtal mot Sollefteåbon så rullar i Norge överprövningsprocessen mot en norskbosnisk krigsförbrytare vidare.

Den norske medborgaren dömdes 2008 till fem års fängelse för övergrepp mot civila i lägret i Dretelj under 1992. Den svenske medborgaren ska enligt åklagaren ha begått sina brott i samma läger och under samma år.