Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt i Kumlafallet nekar

Annons

Den 45-årige man som övertalade en 13-årig flicka från Kumla till sexhandlingar via webbkamera och hotade att lägga ut bilderna på nätet nekade i dag i rätten. Han hävdar att datorn var fjärrstyrd.

Flickan tog sedan sitt liv.

Mannen är åtalad för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, men även för våldtäkt mot en annan flicka samt för att ha försökt få ännu fler flickor att klä av sig framför webbkameran.

Det var inte möjligt att åtala mannen för att ha orsakat flickans död, enligt åklagare Pia Åsberg. Men han har stor del i att hon till slut tar sitt liv, anser hon. Det framgår av chatten mellan de båda, som pågår under nära en vecka.

Dels av hennes upprepande vädjande om att han ska låta bli att lägga ut bilder och filmer, dels genom att hon flera gånger säger att hon ska ta livet av sig om han gör det, säger Åsberg.

Bevisen finns bland annat i en dator som hittades gömd under en grannes altan. Polisen har återskapat konversationer från MSN och Skype. Mannen har nekat till alla brott han åtalas för.

Det är inte han som har utfört gärningen. Han menar att hans dator har blivit fjärrstyrd, säger Ingvar Backman, mannens advokat.

Advokaten har kallat en expert som ska förklara för rätten att det är möjligt att datorn har fjärrstyrts.

Pia Åsberg anser inte att det håller.

Det har inte hittats några som helst spår i datorn att den har varit fjärrstyrd. Dessutom har den varit uppkopplad på internet via hans mobil, och den säger att bara han har använt, säger hon till TT i en paus.

Åhörarna sitter bakom glas i den stora säkerhetssalen i Örebro. En kvinna inne i salen gråter och håller händerna för ansiktet medan åklagaren sakligt läser ur stämningsansökan hur flickan tog sitt liv efter hoten från mannen.

Den misstänkte sitter vid ett bord till höger i salen, med gråsprängt kortklippt hår, iklädd svart tröja och svarta byxor.

De 20-talet flickor som mannen har kontaktat på nätet var mellan 11 och 14 år. De flesta har nekat till att klä av sig, men han har förmått två flickor att posera sexuellt för honom. Han har bland annat använt "bealarsson97" och "fotbollsboll" som alias, vilket polisen gick ut med offentligt för att hitta fler offer.

Han misstänks också för att ha våldtagit en 14-årig flicka ett 15-tal gånger. Han påstår sig ha haft en långvarig relation med flickan, enligt advokaten.

Strax före klockan 10 yrkade åklagaren på stängda dörrar, vilket rätten sedan också beslutade. De flickor som kontaktats av mannen förhörs inte i rätten, däremot ska videoförhör med dem spelas upp.

Mer läsning

Annons