Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt häktad för dubbelmordet

Annons

Mannen som misstänks för dubbelmordet i Ljungsbro har häktats.

Han är dömd för en räcka brott och säger själv att han sökt vård för missbruk och psykiska problem.

Den 33-årige mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord på en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna i Ljungsbro utanför Linköping i lördags.

Kammaråklagare Britt Louise Viklund säger att en förundersökning har inletts om ytterligare brott i samband med händelsen, utöver två mord. Det gäller bland annat misshandel, olaga frihetsberövande och hemfridsbrott, säger hon.

Mannen har dock inte häktas för dessa brott. Han har ännu inte kunnat höras om dessa misstankar, säger Viklund.

Viklund säger också att pojkarna inte har någon tydlig koppling till vare sig gärningsmannen eller brottsplatsen.

Förhandlingen hölls i sal 3 vid Linköpings tingsrätt, en säkerhetssal. Sådana används när det kan finnas någon form av hotbild mot den misstänkte. Den misstänkte fanns med från videolänk från den psykiatriska klinik där han befinner sig.

Mannens advokat Thomas Bodström sade från sjukhuset att de bestrider yrkandet om häktning och att mannen inte har något minne av det som hänt. Därefter fattades beslut om stängda dörrar.

Mannen har själv sagt att han den senaste tiden har sökt vård för missbruk och psykisk ohälsa, vilket nu har bekräftats av Universitetssjukhuset i Linköping.

Han har erbjudits vård som han valt att tacka nej till, säger chefläkare AnnSofie Sommer till Östnytt.

Vilken vård det rör sig om vill hon inte kommentera.

Pojkvännen till den kvinna som misshandlades till döds berättar nu för aftonbladet.se vad som hände när de tillsammans försökte stoppa bråket. De gick tillsammans ut för att försöka ingripa. De fruktansvärda skriken fick dem att inse att det inte handlade om ett vanligt ungdomsbråk. Ett 30-tal meter från huset misshandlades en pojke med ett järnrör.

Jag undrade vad i helvete han stod och gjorde. Jag trodde först att han stod och slog i backen, berättar han för Aftonbladet.

De sprang båda fram och skrek åt gärningsmannen att sluta.

Då kom han som ett jehu emot oss. Han var bara några meter ifrån oss när jag skrek. Jag lyckades få omkull honom och en man som kommit över bron kom och hjälpte att hålla fast honom. Jag skrek att han skulle lugna ner sig.

Mannen lyckades senare fly, men både pojken och kvinnan dödades.

I samband med angreppet fick pojkvännen ett slag i huvudet. Någon gång då blev också hans partner nedslagen, berättar han för aftonbladet.se.

Men det var inte förrän dramatiken lagt sig som han insåg att även hon var skadad.

Jag böjde mig ner, pussade på henne och försökte blåsa luft i hennes lungor. Herregud, jag har ju jobbat i ambulans i nio år, jag skulle ha börjat med hjärt- och lungräddning tidigare om jag bara förstått att hon låg där, berättar han för tidningen.

Det är förundersökningssekretess i ett tidigt stadium av den här utredningen, säger Viklund.

Det här är ett händelseförlopp som har hänt på många olika ställen och mannen har rört sig på flera olika ställen, säger Viklund.

33-åringen har dömts för en lång rad brott de senaste åren. De flesta - bland annat misshandel, stöld och olaga hot - har riktat sig mot en före detta sambo som han har tre barn tillsammans med.

Han är också dömd för misshandel mot två av barnen.

Vid ett tillfälle när han var häktad, i februari 2010, gav han en annan fånge ett knytnävsslag och dömdes för misshandel.

I flera domar framgår att mannen har missbrukat, och han har även dömts för narkotikabrott. Barnen och den före detta sambon har upprepade gånger sagt att de är rädda för honom.

Han är också dömd för att ha hotat en handläggare på socialtjänsten.

Bakgrund: Morden i Ljungsbro

Det är natten mot lördag när polisen får larm från en kvinna i en villa i Ljungsbro. Hon berättar att gärningsmannen och de två pojkarna befinner sig i källaren. Polisen misstänker att mannen tvingat med sig pojkarna och brutit sig in i källaren. Bråk uppstår och kvinnan och hennes sambo lyckas frita en av pojkarna, medan gärningsmannen får med sig den andre ut. En kvinna i en annan bostad märker att något inte står rätt till och går ut, tillsammans med sin pojkvän, för att hjälpa pojken. I tumultet som uppstår mördas kvinnan och pojken, medan pojkvännen skadas.

Mer läsning

Annons