Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt dataintrång utreds

Annons

Ett internationellt hackernätverk misstänks ha gjort dataintrång inom sjukvården i Västra Götalandsregionen. Hackarna ska ha kunnat läsa information om patienter sedan 1990.

Ingreppet ska ha skett i augusti och fallet är polisanmält som ett misstänkt dataintrång, uppger Expressen.

Det löst sammansatta hackernätverket Anonymus, som säger sig stödja Julian Assange, kan ha haft möjlighet att komma över sekretessbelagd patientinformation från tidigt 1990-tal till hösten 2009. Enligt Expressen är det patienter i området kring Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla som kan ha berörts.

Det hackarna kunnat läsa är normalt skyddad information om patienter inom Nu-sjukvården sedan början av 1990. Det handlar om namn, adress, personnummer, diagnos och var man gjort sitt sjukbesök.

"Vi har gjort efterforskningar så långt som möjligt men vet i dagsläget inte om och hur tillgången till uppgifterna eventuellt har utnyttjats" påpekar Nu-sjukvårdens chefläkare Ulf Almqvist i morgonens pressmeddelande.

Så långt regionen har kunnat se, har inget kommit till skada av intrånget.

Under sin utredning av vad som hänt har regionen hittat brister som man säger sig ha rättat till.

"Man ska kunna lita på våra IT-system och vi jobbar fortlöpande för att säkra olika system, vi gör riskanalyser och uppföljningar. Tyvärr har det visat sig ändå inte vara tillräckligt" skriver Göran Ejbyfeldt.

Västra Götalandsregionen offentliggjorde aldrig omständigheterna kring dataintrånget i augusti. När händelsen ändå blev känd i dag när Expressen rapporterade om den beslöt regionen att öppna en telefonservice för eventuellt oroade patienter.

Besked om telefonservicen ska komma under senare under dagen, meddelade regionen under morgonen.

I ett pressmeddelande redogjorde man där för hur hackarna lagt ut en film med stöd för Julian Assange på en av regionens webbsidor. I samband med det kunde hackarna också komma över information om politiker och patienter.

"Det som hänt är oerhört olyckligt och det är bara att beklaga att det funnits sådana brister i säkerheten", skriver regionens IT-direktör Göran Ejbyfeldt pressmeddelandet.

Mer läsning

Annons