Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjet pyr i Tjernobyl

Annons

Arbetare vid det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl förbereder sig för protest. De hävdar att de inte fått betalt på två månader, trots upprepade påstötningar på regeringen.

Det frustrerade fackförbund som representerar tusentals arbetare med uppgift att säkra kärnkraftverket varnar för sociala spänningar i den förbjudna zonen eftersom det än så länge inte finns något tecken på att lönerna kommer betalas ut, enligt den ukrainska nyhetsbyrån Unian. En protestaktion är planerad till mellandagarna.

Snart 27 år efter katastrofen, som tros ha lett till hundratusentals dödsfall i regionen, tampas ukrainska staten fortfarande med efterverkningarna. Brist på pengar har flera gånger sinkat arbetet med en ny sarkofag, som ska förhindra att strålning läcker ut från den havererade reaktorn.

I mitten av december fick 500 arbetare i det stängda området kring Tjernobyl evakueras på grund av elförsörjningsproblem, även om myndigheterna uppgav att den mest nödvändiga personalen inte påverkades och att inga förhöjda strålningsnivåer kunde konstateras.

De uppretade arbetarna uppger för Unian att premiärminister Mykola Azarov beordrade utbetalning av pengar till löner i slutet av november, men att lönerna trots detta fortfarande inte synts till.

Mer läsning

Annons