Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandel bakom sjukskrivningar

Annons

Många kvinnor som sjukskrivs eller förtidspensioneras kan ha blivit misshandlade. Enligt en ny studie från Socialstyrelsen rör det sig om cirka 11 000 fall per år.

Läkare ska nu fokusera mer på vad som ligger bakom en kvinnas sjukdom eller skada, rapporterar Dagens Nyheter.

Studien som vi har beställt visar att vi kan ha underskattat omfattningen av sjukskrivningar kopplade till våld, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) till DN.

Socialstyrelsen föreslår att läkare får en uppdaterad vägledning för det så kallade försäkringsmedicinska beslutsstödet, som är riktlinjer för sjukskrivning i olika diagnoser. Där ingår råd för hur läkare ska upptäcka våldsutsatta patienter och ställa frågor om eventuellt våld.

Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, är tveksam till en nyordning som innebär att läkare ska ställa obligatoriska frågor:

Jag tycker jag att man i stor utsträckning ska överlåta till läkarens omdöme att avgöra om det är en relevant fråga i sammanhanget. Samtalet bygger trots allt på att man skapar en förtroendefull relation och då tror jag inte att patienten uppskattar att i stället för en läkare träffa en slags automat som ställer frågor.

TT: En läkare förväntas redan i dag fånga upp signaler om eventuellt våld?

Absolut. Jag har stort förtroende för att läkarna kan göra den bedömningen, det ligger i professionaliteten att kunna väga samman olika faktorer som påverkar patientens hälsa, svarar Thomas Flodin.

Mer läsning

Annons