Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter sprider felaktigheter om ekologisk matproduktion – bidrar inte till en nyanserad diskussion

Svar på Sofia Mirjamsdotters ledare Satsa på vegetariskt istället för ekologiskt publicerad den 12 februari. 

Vi på KRAV och Ekologiska Lantbrukarna välkomnar alla samtal som kan driva på utvecklingen av en mer hållbar livsmedelsproduktion. Sofia Mirjamsdotters ledartext bidrar däremot inte till en nyanserad diskussion. Vad värre är – den sprider rena felaktigheter som vi menar är viktiga att bemöta.

Sofia Mirjamsdotter skriver att det svenska jordbruket i stort har blivit renare och sprider mindre gifter i naturen. Vi är eniga om att det svenska jordbruket håller hög standard jämfört med många andra länder, men vi är långt ifrån att nå miljömålet om en giftfri miljö. Förekomsten av kemiska bekämpningsmedel i våra vattendrag är ett sätt att följa upp miljömålet, och Naturvårdsverket konstaterar att resterna av kemiska bekämpningsmedel i vattendragen inte har minskat, utan snarare ökat, sedan mätningarna startade 2002.

Myten om att ekologisk matproduktion inte skulle kunna föda världen är seglivad.

Myten om att ekologisk matproduktion inte skulle kunna föda världen är seglivad. I dag produceras tillräckligt med mat för att föda världens befolkning. I stället är det fattigdom och oroligheter som gör att människor inte har mat för dagen.

I ledartexten påstås det också att ekologisk mat i vissa fall innehåller färre vitaminer än oekologisk. Det står i bjärt kontrast till den senaste forskningen, bland annat en forskningsöversikt från 2017 där Axel Mie från Karolinska Institutet är huvudförfattare. Vitamin C är mest studerat och genomsnittligt har ekologiska produkter ett något högre innehåll. Samtidigt menar forskarna att skillnaderna varierar. Men att ekoprodukter generellt innehåller färre vitaminer naturligt har inte stöd i forskningen.

Det finns inte heller något vetenskapligt stöd för att det skulle finnas mer naturliga gifter i ekomaten.

Läs också: Katarina Östholm: Utan bönder ingen mat – när vi har en landsbygd som kan rädda världen

När det kommer till matens klimatpåverkan är den ungefär lika stor i ekologiska som konventionella produktionssystem, sett till helheten. Klimatpåverkan skiljer sig mellan olika livsmedel. Viss typ av ekologisk köttproduktion, till exempel grisuppfödning, har större klimatpåverkan än konventionell.

När det kommer till matens klimatpåverkan är den ungefär lika stor i ekologiska som konventionella produktionssystem, sett till helheten.

Det är viktigt att komma ihåg att KRAV är en märkning som är bred och även innefattar aspekter som biologisk mångfald och djuromsorg, vilket bland annat innebär att KRAV-märkta grisar får komma ut och beta och böka på sommaren. Det innebär inte att vårt klimatarbete är mindre viktigt, tvärtom. KRAV har särskilda regler för klimatet, bland annat för att minska utsläppen av växthusgaser i djurhållningen och för att minska användningen av fossil energi.

Ekologisk livsmedelsproduktion är ett system som handlar om att skapa ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart lantbruk. Vi erkänner ödmjukt att vi har en bra bit kvar dit och deltar gärna i en konstruktiv debatt om hur matproduktionen kan bli ännu mer hållbar.

Anita Falkenek,

vd KRAV

Hans Häggkvist,

ordförande Ekologiska Lantbrukarna Medelpad-Ångermanland

 

För Plus-kunder: Västernorrland håller igen på antibiotika – men sämst i landet på materialåtervinna

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel