Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Personlig assistans är en rättighet, inte en förmån

Våra socialförsäkringssystem är inte vattentäta. Det finns alltid personer som på olika sätt fuskar till sig pengar som de rimligen inte har rätt till.
Assistansersättningen är inget undantag. Fusk förekommer.

Annons

Men det finns väldigt få, om ens några, belägg för att fusket skulle vara mer omfattande när det kommer till personlig assistans än det är för andra ersättningar.

Anna Dahlberg skriver i Expressen den 15 oktober att det är populistiskt att kräva ett nödstopp av nedskärningarna i den personliga assistansen. I förra veckan gick Vänsterpartiet, KD, Centerpartiet och Liberalerna ut och krävde just detta och är då enligt Dahlberg populister.

Den omedelbara orsaken till detta krav torde vara den tragiska händelsen för ett par veckor sedan då en kvinna dog på en offentlig toalett efter att hennes personliga assistans bantats. Hade hon haft en assistans som hon hade rätt till innan nedskärningen skulle hon med största sannolikhet vara vid liv i dag.

Enskilda livsöden är alltid just enskilda, men det går inte att bortse ifrån att flera organisationer för funktionsnedsatta varnat för just detta. Att någon kommer att dö.

Dahlberg tar i sin text upp flera exempel på "besynnerliga saker" som försiggår inom assistansbolagen. Ett exempel hon nämner är att antalet assistanstimmar ökar något när uppdragen tas över från offentliga till privata utförare.

Sanningen är den att det alltid, oavsett utförare, är Försäkringskassan som utreder och beviljar timmar för den assistansberättigade, varför vem som är utförare inte borde ha någon som helst betydelse när det kommer till timantalet.

Dahlberg hävdar också att det pågår organiserad brottslighet för att lura assistansersättning av staten. Även om det förekommit enskilda fall av omfattande fusk finns det inga belägg för att detta skulle vara särskilt utbrett eller att det skulle röra sig om några större summor pengar.

Statens utgifter för den personliga assistansen har ökat. Detta har naturliga orsaker. Dels befolkningsökningen, dels att fler grupper har fått rätt till personlig assistans sedan reformen infördes, men också att man tidigare underskattat föräldrars ideella insatser varför fler barn fått rätt till fler assistanstimmar.

Regeringen bör lyssna på de partier som nu kräver att man genast slutar skära ner och inväntar resultatet av den utredning som tillsatts för att ta reda på bland annat hur omfattande fusket verkligen är.

I hela den debatt som uppstått kring den personliga assistansen glöms det ofta bort varför reformen infördes och vad personlig assistans egentligen handlar om, så låt oss repetera: Personer med funktionsnedsättning har samma mänskliga rättigheter som andra. Rätt att leva fritt och självständigt, rätt att fatta egna beslut om sitt liv, rätt att studera och arbeta och i övrigt vara delaktiga i samhällslivet. För många är personlig assistans en förutsättning för ovanstående.

LÄS OCKSÅ: Snåla inte på den personliga assistansen