Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst tolv nya jobb i privat skolutveckling

12 utvecklar och ytterligare personer kan få jobb i den nya satsningen på flexibelt lärande planeras i Härnösand. Efter nedläggningen av distansutbildningsmyndigheter i Härnösand finns kompetensen slås fast i rapporten.

Enligt förstudien, som länsstyrelsen och Härnösands kommun låtit ta fram, ska den tänkta akademin ha verksamhet inom tre områden: kommersialisering av e-lärande, infrastruktur som stöd för e-lärande samt kompetensutveckling inom e-lärande.

- Härnösand är ett centrum för utbildning och lärande i norr. Därför är det givetvis mycket positivt att regeringen i sin proposition härom veckan bejakat vad vi drivit härifrån, att huvudkontoret för den nya specialpedagogiska skolmyndigheten ska lokaliseras hit, säger landshövding Gerhard Larsson.

Från länsstyrelsens sida vill man medverka till att den i väsentliga delar strategiskt viktiga kompetens som de 50-talet anställda har förblir i Härnösand.

- Jag har idag också inlett samtal med Mittuniversitetets ledning för att få en anknytning till akademin

Flexibelt lärande och e-lärande är en marknad i kraftig tillväxt med goda möjligheter till framgångsrikt företagande och nya jobb.

- Från kommunens sida vill vi främja en ökad kommersialisering av e-lärande i form av nya produkter, nya tjänster och nya företag. Därigenom kan vi stärka Härnösands ställning som centrum för utbildning och lärande i norr samtidigt som vi bidrar till en angelägen diversifiering av den av offentliga arbetsgivare dominerade arbetsmarknaden i kommunen genom fler företag och jobb inom privat sektor, säger kommunalrådet Anders Gäfvert.

Arbetet med akademin går nu in i en finansieringsfas där kontakterna fördjupas med tänkbara finansiärer på nationell, regional och lokal nivå. Målet är att med denna finansiering som grund att sjösätta akademin inom ramen för ett projekt med stöd från EU:s strukturfonder. Ambitionen är att akademin ska starta sin verksamhet inför höstterminen.

Enligt förstudien behöver man inte blanda in arbetsmarknads- eller regionalpolitik för att slå fast att bästa lokaliseringsort för Mitt Sverige Akademin är Härnösand.

- Börjar vi med själva servicen kring Netvux, Kursnavet och SAFIR, så är det enkelt att konstatera att tusentals kunder inom vuxenutbildningen och gymnasieskolan som haft kontakt med CFL vet redan att denna service kommer från Härnösand. Dessa kunder vet också att de personer som kan detta finns i Härnösand, skriver man.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60