Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst elva döda i jultrafiken

Annons

Helgtrafiken har varit mörk hittills. Kraftiga snöfall och ishalka på vägarna har orsakat många svåra olyckor. Minst elva personer har omkommit sedan den 20 december.

Många har också skadats svårt i olyckor.

Hittills är det mer än dubbelt så många som har omkommit i helgtrafiken i år jämfört med motsvarande period i fjol. Då omkom fem personer.

Det här är mer normalt om man ser till statistiken. Förra årets december var extrem, då var det bara 17 som omkom. Det har vi aldrig sett förut, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör vid Vägverket, till TT.

Han påpekar att en av dem som omkommit under helgens olyckor förmodligen avled till följd av sjukdom.

Under helgen har det även inträffat några mötesolyckor med dödlig utgång.

De är inte så vanliga nu för tiden i de här sammanhangen. Tidigare år kring julen har det däremot varit många olyckor på nätterna, säger Claes Tingvall.

Tidigt på söndagsmorgonen omkom en kvinna och en man i 20-årsåldern i en olycka i Göteborg. Polisen tror att bilen de färdades i fått sladd och kört in vägräcket på Marieholmsleden. De två omkomna slungades ut ur bilen. Ytterligare tre personer som befann sig i bilen skadades allvarligt.

På juldagen inträffade två dödsolyckor. En 64-årig man omkom på riksväg 83 söder om Bollnäs när bilen han färdades i krockade med en annan bil medan en 80-årig kvinna dödades vid en frontalkollision mellan två bilar riksväg 40 utanför Vimmerby.

Vid en olycka utanför Borgstena vid Borås på juldagen skadades en gravid kvinna mycket svårt. Hon vårdas nu på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.