Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 75 resande till Syrien-strider

Annons

Enligt Säpo har minst 75 personer de senaste dryga två åren rest från Sverige till Syrien för att utbilda sig eller strida i samverkan med al-Qaida-inspirerade grupper.

Det är en ökning från det 30-tal resande som angavs i Säpos årsrapport i april. Och enligt Säpo kan det mycket väl vara fler än 75 resenärer.

När vi pratar om sådana här siffror talar vi om bekräftade uppgifter. Det kan vara fler men det går vi inte ut med ännu, säger Anders Thornberg, chef för Säpo, till TT.

I april talade alltså Säpo om ett 30-tal resenärer, men också då om uppgifter om fler som ännu inte bekräftats. Nu vill inte Thornberg ge någon bild av hur många obekräftade det kan röra sig om, men han konstaterar:

Det är en betydande ökning och det har skett på en kort tidsperiod.

Svenska säkerhetsorgan har sagt att de oroas över resenärernas återkomst. Orsaken är att mål i Sverige numera anses vara mer legitima, att tidigare attentatsmän ibland gjort liknande resor samt att resenärerna skaffar sig en kompetens och även kan bli inspirationskällor för andra.

Enligt Jonathan Peste, chefsanalytiker i frågor om kontraterrorism på Säpo, finns det cirka 200 personer i Sverige som stödjer våldsbejakande islamistisk extremism. Med det ökande resandet finns nu en oro hos Säpo:

Vi ser att det är möjligt att den här miljön kommer att öka i stort, säger Peste.

Ali al-Hassan i Göteborg fick påhälsning tre gånger av Säpo sedan hans då 22-årige son åkt iväg till Syrien i oktober i fjol för att delta i en grupp med kopplingar till al-Qaida.

De kom oannonserade och varje gång var det en man och en kvinna, säger Ali al-Hassan till TT. De var intresserade av att veta om jag kände fler som hade åkt ner och om jag kände fler som skulle åka ner.

Sonen kom aldrig tillbaka hem igen. Han dog i strid den 13 april, och Säpos besök upphörde.

Ali al-Hassans son var nästan färdig med sin ingenjörsutbildning och han var, säger hans pappa, omtyckt av alla.

Som troende muslim trodde han på rättvisa och han klarade inte av att se så mycket slakt och dödande, han såg det som sin plikt att åka trots att jag avrådde honom.

TT: Var din son en säkerhetsrisk?

Jag tror inte att han eller många andra som åker ner är säkerhetsrisker. Jag förklarade för Säpo att om man vill lära sig att kriga och göra bomber så behöver man inte riskera sitt eget liv genom att åka till Syrien. Man kan utbilda sig med böcker och med internet, säger Ali al-Hassan och tar Anders Behring Breivik som exempel.

Yasir Al-Sayed Issa i Stockholm - syrisk människorättsaktivist och medlem i paraplyorganet Syrian Revolution Coordinators Union - ser en risk för att alla ungdomar demoniseras och stämplas som potentiella terrorister när de återvänt till Sverige.

Visst har personer rest från Sverige för att strida tillsammans med al-Qaida-inspirerade grupper, säger han.

Men det är långt ifrån alla som har gjort det och det finns de som stridit med oppositionen, men med grupper som inte har någon som helst koppling till al-Qaida, säger Yasir Al-Sayed Issa till TT.

En nationell samordnade för förebyggande av våldsbejakande extremism bör inrättas vid Brottsförebyggande rådet (BRÅ), föreslår regeringens utredare av våldsbejakande extremism.

Samordnarens uppdrag blir att samla och sprida svensk och internationell forskning och annan kunskap om förekomsten av våldsbejakande extremism. Även att vara rådgivare och ge stöd till lokala aktörer samt att ta ansvar för och utveckla det utbildningsmaterial som utredningen tagit fram.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson välkomnar utredningen.

De här krafterna riskerar att urholka vår demokrati, säger hon.

Mer läsning

Annons