Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 40 döda i irakiska våldsdåd

Annons

Över 30 personer har dödats i bombattacker i kristna områden i Bagdad. Även andra delar av Irak har skakats av blodiga våldsdåd.

De två sprängladdningarna som på juldagen exploderade i den övervägande kristna Bagdad-stadsdelen Dura hade lagts ut vid en marknad. Många av de över 30 dödsoffren hade varit på julgudstjänst i en kyrka i närheten och närmare 60 personer skadades.

Enligt inrikesdepartementet var målet inte kyrkan, utan marknaden. Det är vanligt att militanta extremister riktar sina attacker mot platser där många människor befinner sig samtidigt i avsikt att orsaka så mycket skada som möjligt.

I ett annat attentat i Bagdad dödades minst en person. Nära Tikrit dödades tre poliser av beväpnade män, medan bomber längs vägen mellan Kirkuk och Tuz Khurmatu sprängde ihjäl en person och skadade sju andra.

Våldsdåden i Irak har eskalerat till den värsta nivån på fem år. Militanta sunnimuslimska extremister knutna till terrornätverket al-Qaida har trappat upp attackerna mot den shialedda regeringen - och alla som anses stödja den. Tusentals människor har mist livet i sådana attacker under året.

Bilbomber, skjutningar och självmordsattacker drabbade shiamuslimska pilgrimer veckan före shiahögtiden arbadin, som i år sammanföll med julaftonen.

Mer läsning

Annons