Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst 15 000 döda i cyklonen

Minst 15 000 människor har omkommit i helgens cyklon i Burma. Bara i en enda stad har 10 000 dött när cyklonen slog till mot deltat kring floden Irrawaddy, uppger statliga medier.

Enligt Thailands utrikesminister saknas 30 000 människor.

Militärregimen gav i går klartecken åt FN att sända nödhjälp, och bad även andra länder om hjälp. Men en burmesisk minister säger att utländska biståndsgrupper som vill komma in i landet måste förhandla med regimen innan de kan tillåtas tillträde.

"Utländska expertgrupper som kommer hit måste förhandla med utrikesdepartementet och med våra myndigheter, sade socialminister Maung Maung Swe vid en presskonferens på tisdagen i landets största stad Rangoon, enligt AFP.

Tidigare hade landets informationsminister sagt att Burma "var tacksamt för de erbjudanden om hjälp från vänligt sinnade nationer."

Flera länder har tidigare vädjat till det isolerade landet - ett av världens fattigaste - att ge utländska hjälparbetare tillgång till områden som drabbats av den humanitära katastrofen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har lovat att se till att humanitärt bistånd snabbt når Burma.

Från svensk sida har man erbjudit logistisk support och vattenreningssystem till FN:s kontor för humanitär samordning. Sverige är också berett att bidra med humanitärt stöd genom Sida.

"Risken för en hungerkatastrof och epidemier är överhängande. Det är nu viktigt att det internationella samfundet kan agera snabbt och samordnat för att bistå Burmas folk," skriver biståndsminister Gunilla Carlsson i ett pressmeddelande.

Många av storstaden Rangoons sex miljoner invånare tillbringade på tisdagen sin fjärde dag utan vatten och elektricitet.

Den statliga radion uppmanade människor att "dricka kokt vatten och hålla undan skadedjur från maten. Ät färsk frukt, använd rena toaletter och kasta systematiskt ut sopor".

Allmänheten uppmanades också att söka vård för hälsoproblem.

Men landets viktigaste sjukhus, Rangoons allmänna sjukhus, blev delvis förstört i samband med cyklonen. Cancer- och hjärtavdelningarna har svepts bort, enligt statliga medier.

Översvämmade vägar och uppryckta träd försvårat transporter, vilket har ökat matpriserna trefaldigt.

Redan innan cyklonen var Burmas hälso- och sjukvård i dåligt skick efter decennier av militärregeringens vanskötsel.

I staden Bogalay i Irrawaddy-deltat där mer än 10 000 människor dog förstörde cyklonen 95 procent av husen, enligt den burmesiska socialministern.

Den planerade folkomröstningen om en ny konstitution i Burma skjuts upp till den 24 maj i vissa områden som drabbats svårt av cyklonen, uppger burmesiska statstelevisionen. Men den genomförs som planerat i de områden som inte drabbades hårt.