Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskad produktion på fiskodling efter färsk miljödom

Mark- och miljödomstolen i Östersund stramar åt villkoren för företaget Ålands Fiskförädling i Köpmanholmen.
Jämfört med villkoren från länsstyrelsens miljöprovningsdelegation från förra våren, får företaget från årsskiftet bland annat göra av med 30 procent mindre fiskfoder årligen.

Redan i höstas fick Ålands Fiskförädling och företaget Mjällomsfisk, två företag med fiskproduktion i Höga kusten, villkoren sänkta för sin fiskproduktion.

Då gällde det Mjällomsfisks odling vid Brattberget och Mjällomsviken i Omnefjärden samt Ålands Fiskförädlings odlingar vid Mjältösundet respektive Öberget.

Entreprenörerna har velat öka sin produktion, medan de kringboende velat se en minskning och allra helst ingen fiskproduktion alls. Åsiktsskillnader som tidvis väckt heta känslor.

I mark- och miljödomstolens färska dom från början av mars i år begränsas den maximala årsförbrukningen av fiskfoder för Ålands Fiskförädlings odlingar i Köpmanholmen, från tidigare 1 000 ton till 690 ton.

Liksom vid domstolsbesluten i höstas förkortar nu mark- och miljödomstolen även miljötillståndet för företagets odlingar i Köpmanholmen med tre år, så att det gäller till och med 31 december 2021.

Som allehanda.se berättade redan i december förra året ska Ålands Fiskförädling flytta sin fiskproduktion längre ut i Nätrafjärden i Köpmanholmen, bort från sommarstugeägare och andra boende på fjärdens norra strand.

Den nya placeringen blir, enligt vad företagets vd Olof Karlsson sade då, åtta–tio kassar vid Hummelvik, mitt emot Kläppa i Köpmanholmen, och sex till sju kassar söder om Köpmanholmsön med förstaårsfisk.

– Vi utgår från att bättre och dugligare odlingsplatser innebär ett bra resultat för oss. Det här borde också innebära att eventuella olägenheter för de närboende minskar, det här har varit en lång process och nu hoppas vi på arbetsro, sade Olof Karlsson i december.

Enligt honom kommer den gamla verksamhetsplatsen norr om Köpmanholmsön behållas som övervintringsplats för förstaårsfisken, då det är för svåra storm- och isförhållanden på utsidan av ön.

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.