Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskad mobbning ökar folkhälsan och minskar kostnader

Oavsett om det handlar om Internet, skolan eller arbetsplatsen så ska det vara en trygg plats för alla att vistas på. Ingen ska behöva utstå kränkningar, hot eller våld. Så långt är nog alla helt överens men vi är inte där idag.

Det är alltför många som går både till jobbet och skolan med en klump i magen vilket bidrar till ökad psykisk ohälsa och ekonomiska konsekvenser som följd. Det är inte enbart ett ekonomiskt problem, det är också ett gigantiskt folkhälso- och samhällsproblem då mobbningen ofta fortsätter på sociala medier, via sms och mail. Förutom att mobbning i allmänhet leder till socialt utanförskap så förstör den för de som använder Internet som arbetsfält i synnerhet.

Ta som exempel den nätmobbning som riktats mot kvinnor och män under en längre tid där det är ett flertal av de som blivit utsatta för detta näthat anmält till polisen men fått till svar att undersökningen läggs ner. Polisen kan inget göra när det gäller trakasserier via Internet så länge det misstänkta brottet inte kan leda till fängelse. Det behövs en heltäckande lagstiftning vad gäller mobbning och trakasserier såväl om det handlar om trakasserier på arbetsplatsen, i skolan eller på nätet. Idag finns det lagar som täcker delar av det här men det finns alltför stora brister vilket slår ut individer ur samhälls- och arbetslivet. Med trakasserier menas ett uppträdande som kränker någons värdighet.

Med en heltäckande lag mot mobbning/trakasserier så skulle en ökad tolerans, bemötande, respekt och acceptans för varandra främjas. Det är dags att ta ett helhetsansvar mot mobbning nu vilket skulle bidra till ökad folkhälsa och en friskare psykosocial miljö.

 Linda Mathiasson

ordförande

Steg för steg för en bra psykosocial miljö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel