Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskad invandring i Spanien

Annons

Antalet olagliga invandrare som nådde Spanien har under 2009 halverats till 7 000 från 14 000 året innan, meddelade premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero på onsdagen.

Vi vinner kampen mot den olagliga invandringen efter att ha genomlidit flera ytterst besvärliga år, sade Zapatero på en presskonferens.

Men Spanien får inte sänka garden, underströk han.

Omkring 2 250 afrikaner kom till Kanarieöarna i år, jämfört med över 9 000 under 2008. Två år innan, 2006, var antalet betydligt högre - 31 600. Då fanns det ännu gott om jobb i Spaniens byggsektor.

Båtlasterna med törstiga och hungriga migranter i färgglada träbåtar med stora utombordsmotorer var en vanlig syn i spanska vatten under 2006. Företeelsen blev en orosfaktor för spanska väljare.

Premiärministern hävdade att minskningen beror på ökad patrullering längs kusterna och avtal med flera afrikanska länder om repatriering av migranterna.

Den allvarliga ekonomiska kris som Spanien kämpar med har ökat arbetslösheten till uppemot 20 procent, den näst högsta i EU efter Lettland. Det misstänks också ha bidragit till minskningen.