Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskad Dubaioro lyfte börsen

Stockholmsbörsen drevs upp på måndagen med stöd av storbankerna. Utvecklingen var liknande världen över.

När börsen stängde hade OMXS-index stigit med 0,4 procent till 299,86.

Börser världen över steg på måndagen efter att Dubai meddelat att man fått 10 miljarder dollar, motsvarande omkring 70 miljarder kronor, i ett räddningspaket av grannen Abu Dhabi för att hantera sin kris. Speciellt gynnades bankaktierna.

På Stockholmsbörsen gick branschindex åt olika håll under dagen. Bankaktierna steg, liksom bland annat energi och telekom.

Bland storbankerna steg Swedbank med 1,9 procent, Nordea med 1,8 procent, Handelsbanken med 1,3 procent och SEB med 0,6 procent.

Teleoperatören Tele 2 meddelade på måndagen att man höjer utdelningen till aktieägarna till cirka 2,6 miljarder kronor. Dessutom ska nästan en miljard läggas på köpet av 51 procent i den kazakstanska operatören Neo samt på kapitaltillskott till samma bolag. Tele 2-aktien steg med 1,2 procent.

Byggbolaget Skanska har fått flera amerikanska bygguppdrag till ett värde av omkring 1,5 miljarder kronor. Skanskaaktien steg med 0,6 procent.

Dagens raket var bioteknikföretaget Active Biotech, vars aktie steg med 10,3 procent efter att bolaget meddelat att man uppnått det primära målet i en pågående klinisk så kallad fas II-studie med preparatet Taso mot prostatacancer.

Amerikanska banken Citigroup meddelade på måndagen att man gjort upp med den amerikanska regeringen om att betala tillbaka 20 miljarder dollar som banken fått inom ramen för stödprogrammet till USA:s finanssektor.

Energibolaget Exxon meddelade under dagen att man köper XTO Energy. Oljebolag i Europa höjdes på beskedet, och Lundin Petroleums aktie steg med 2,0 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autolivs aktie fortsatte att stiga under måndagen efter att bolaget på fredagen skrivit upp prognoserna för försäljning och vinst för fjärde kvartalet. Autoliv-aktien steg med 0,5 procent.

På de ledande börserna i Europa gick det också upp. Londonbörsens FTSE-index steg 1,0 procent till 5 315,3. Frankfurtbörsens DAX-index gick upp 0,8 procent till 7 756,1 och Parisbörsens CAC-index klättrade 0,7 procent till 3 830,4.