Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesstunder för mördade i Esbo

Sex människor dog på nyårsaftonen i ett skottdrama i Esbo i Finland. En misshandelsdömd man med besöksförbud sköt ihjäl sin tidigare flickvän, fyra av hennes arbetskamrater och till sist sig själv.

Polisen i Esbo, en förort strax väster om Helsingfors, fick larmet strax efter klockan 10 på förmiddagen. Då hade skottlossning rapporterats från varuhuset Prisma i köpcentrumet Sello i Esbo - ett av Finlands största - och full kalabalik rådde.

Allt var ganska panikartat, ingen visste vad som hade hänt, berättade ett ögonvittne för etermediebolaget Yle.

Ett vittne såg en person ligga i en blodpöl på golvet. Andra uppgav att de sett en svartklädd person sikta och skjuta mot någon som höll på att packa upp varor.

Gärningsmannen var klädd i en svart rock, svarta byxor och en svart mössa. Han verkade mycket målmedveten. Han var i 35-45-årsåldern, sade Janne Hartikainen som jobbar på Sello till nyhetsbyrån FNB.

Besöksförbud

Huset utrymdes. Kunderna manades via högtalare att ta sig ut, medan Hartikainen och andra anställda evakuerades till biblioteket i köpcentret.

Snart hittades fyra personer ihjälskjutna: tre män och en kvinna, alla Prisma-anställda.

Gärningsmannen, som hade pistol, tros ha avlossat minst sju skott och de döda hittades på två olika våningar.

För polisen blev det snabbt känt vem den misstänkte var: Ibrahim Shkupolli, född 1966 och dömd för misshandel och vapenbrott. Han hade levt ihop med en arbetskamrat till dödsoffren.

Kort efter massakern hittades även kvinnan död, i sin bostad i Esbo.

Tog sitt liv

Under den polisjakt som drogs i gång hittades så småningom Shkupolli död i sin bostad i Esbo. Han hade tagit sitt liv.

Kvinnan hade haft ett förhållande med honom i 18 år. Efter separationen ska han ha hotat och trakasserat henne. Han var av tingsrätten förbjuden att närma sig exsambon; besöksförbudet omfattade också hennes arbetsplats.

Enligt tidningen Aamulehti, som pratat med personer i Shkupollis närhet, ska den uppslitande relationen ha pågått trots att han hunnit gifta sig med en ny kvinna och skaffa barn med henne.

Minnesstunder

I kyrkor i Esbo skulle minnet av offren hedras vid andaktsstunder sent på nyårsaftonen.

President Tarja Halonen och statsminister Matti Vanhanen uttryckte sin medkänsla med de anhöriga. Vanhanen framhöll att dåden än en gång ger anledning till att ta upp frågan om hur lätt det är att få tag på vapen i Finland.

Shkupolli hade inte licens för pistolen.

På kvällen var det inte klarlagt om han sköt exsambon först eller om han letade upp henne efter att ha mördat hennes arbetskamrater. Obduktioner av de döda inleds på nyårsdagen.

Köpcentrumet öppnades igen på eftermiddagen, bland annat för att kunder som evakuerats skulle kunna hämta sina parkerade bilar. Men många butiker förblev stängda, och Prisma räknar inte med att öppna igen förrän nästa vecka.