Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesorden över Mandela

Annons

"En gigant i vår tid" och "ett fantastiskt ljus som slocknat". I dag hyllas Mandela världen över. Här är några av lovorden som strömmat in:

Må hans själ vila i frid, Gud välsigne Afrika.

Jacob Zuma, Sydafrikas president.

"Nelson Mandela var en gigant i vår tid. För friheten. För allas rättigheter. För försoning. För medkänsla. En värld i djup sorg."

Carl Bildt, utrikesminister.

Ett fantastiskt ljus har slocknat

David Cameron, Storbritanniens premiärminister.

Han hade en fantastisk karisma. Att se hans leende var ett stort ögonblick.

Stefan Löfven, S-ledare.

"Nelson Mandela var en människa som förändrade världen. Han var lika fast i sin övertygelse om varje människas lika värde, som han var stark i sin vilja och förmåga till försoning. Han valde försoning där andra hade valt hämnd. Han skapade ett nytt Sydafrika och gav människor världen över en förebild och ett ideal."

Fredrik Reinfeldt, statsminister.

Många runt om i världen har inspirerats av hans osjälviska kamp för mänsklig värdighet, jämlikhet och frihet. Han berör våra liv på ett personligt plan.

Ban Ki-Mon, FN:s generalsekreterare.

Mandela åstadkom mer än man kan begära av någon man och i dag har han återvänt hem. Vi har förlorat en av de mest inflytelserika och i grunden goda människor som någon kommer att tillbringa tid med. Vi kommer inte att se hans like igen.

Barack Obama, USA:s president.

Nelson Mandela var verkligen en unik människa och en ledare med unika egenskaper. Framför allt hade han en otrolig förmåga att lyssna. När vi var ute på landsbygden samtalade han inte med den lokale ANC-ledaren, utan valde att prata med byns lärare i stället.

Magnus Walan, på biståndsorganisationen Diakonia som under flera år på 1980-talet arbetade han som hemlig kurir åt ANC.

Han fick oss alla att förstå att ingen ska förföljas för sin hudfärg, för de omständigheter den fötts till. Han fick oss också att förstå att vi kan förändra världen.

Aung San Suu Kyi, burmesisk fredspristagare.

Nelson Mandela var en gigant i internationell politik. Han var en levande symbol för rättvisa, för allas lika värde och för försoning. Han tillbringade 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheid. Han kom ut utan bitterhet för att tillsammans med alla medborgare bygga ett nytt Sydafrika. Detta var en handling av historisk betydelse för Afrika men också för hela världen.

Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN.

I dag har världen förlorat en av sina viktigaste ledare och en av sina finaste människor.

Bill Clinton, f d amerikansk president.

"Jag minns Nelson Mandelas extraordinära karisma".

Kung Carl XVI Gustaf.

"Mandela var en av de största i vår tid. Försoningen mellan svarta och vita, mellan förtryckta och förtryckare, försoning i stället för hämnd, var hans verk. På så sätt har han blivit en förebild för hela världen."

Jan Björklund, utbildningsminister och vice statsminister.

"En historisk man har gått ur tiden. Jag är glad att Nelson Mandela fick leva länge nog att se sin dröm om likvärdiga rättigheter, om frihet och rättvisa, gå i uppfyllelse i Sydafrika."

Annie Lööf, ordförande för Centerpartiet.

Min respekt för honom växte än mer då jag hade nöjet att arbeta med honom. Då fick jag se vilken enorm värdighet han utstrålade.

Jens Stoltenberg, tidigare statsminister i Norge.

Under de 24 år som har gått lärde Madiba oss att enas och att tro på oss själva och varandra. Han var en enande kraft i samma stund som han lämnade fängelset.

Desmond Tutu, fredspristagare och Sydafrikas ärkebiskop.

Jag minns när jag träffade honom första gången. Lång, ståtlig och med sina varma ögon sade han att i dag är det många som vill vara våra vänner och det är vi glada för. Men vi glömmer aldrig dem som var våra vänner när vi hade det svårt. Och dit hör Sverige och dit hör Olof Palme.

Ingvar Carlsson, f d statsminister.

"Mandela kommer alltid att bli ihågkommen och hedrad av mänskligheten som en av dess största befriare - en vis, modig och medkännande ledare, en ikon för sann demokrati."

Goodluck Jonathan, Nigerias president.

Det är både tragiskt och tid för sorg men samtidigt mycket glädje. Vi får fira ett fantastiskt liv och en enastående insats för mänskligheten, dels för folket i Sydafrika, dels som inspiration för oss andra i världen för att förstå vad som krävs för att verkligen komma överens och nå fred.

Niclas Kjellström-Matseke, vd för Svenska postkodlotteriet med rötter i Sydafrika.

Det har inte funnits en jämförbar politiker under de senaste 200 åren. För mig är Mandelas självuppoffring och totala integritet beviset på att moralisk storhet kan vara en levande verklighet i politiken.

Per Wästberg, författare och akademiledamot.

Mer läsning

Annons