Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännen Folke Westin minns Thorbjörn Fälldin

/

Tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin somnade stilla in i sitt hem på gården Ås i Högsjö socken, i en ålder av 90 år. Han var kärleksfullt omvårdad av hustrun Solveig samt barnen Eva, Niklas och Pontus med familjer. Mina tankar går naturligtvis i första hand till dem.

Annons

Jag hade förmånen att få bli nära vän med Thorbjörn. En vänskap som inleddes i början av 70-talet med sporadiska brev och telefonsamtal. I samband med min flytt till Härnösand fördjupades och utvecklades vänskapen till nära förtrolighet. Den tillit som Thorbjörn visade antydde det drag i hans personlighet som var genomgående. Ett handslag, en muntlig överenskommelse skulle räcka människor emellan.

Thorbjörn var en storartad gestalt såväl i sitt vardagliga agerande som i sin politiska gärning. Beträffande det sistnämnda må andra berätta. De sista åren fick jag förmånen att nästan varje vecka besöka honom i hemmet. Han uppskattade att språkas vid kring stort som smått. Det kunde gälla tillbakablickande, politiska episoder och händelser, barndomsminnen och livsfrågor. Det var sannerligen ett äventyr att tillsammans med Thorbjörn och Solveig, vid det berömda köksbordet i Ramvik, få ta del hans privata arkiv. Det som återkommande slog mig var det bibehållna intresset för dagsaktuella politiska händelser och framtidsfrågor.

De sista åren försämrades hälsan successivt med nedsatt syn och hörsel samt rörelseinskränkningar. Förlusten och förmågan att själv kunna läsa var nog svårast. Thorbjörn var hela sitt liv en synnerligen läsande person. Hans omfattande kulturella intressen med förtrolighet i skönlitteratur och poesi var en källa till glädje hela livet. Han uppskattade verkligen högläsning ur valda texter. Svenska och nordiska författare var favoriter.

Thorbjörn blev alltmer personlig och privat vid våra möten. Att ha fått höra hans livsberättelse från tidig barndom är en ynnest. Thorbjörn var en djupt kristen grundad människa. Kanske inte särskilt kyrksam men tilltron till kristendomen var autentisk och genuin. Nämnas kan att han gick i söndagsskola regelbundet fram till sin konfirmation. Den unge Thorbjörn fann berättelserna i Bibeln intressanta och spännande och med det ålderdomliga språk söndagsskoleläraren använde kan man kanske ana varifrån de talande uttrycken som Thorbjörn senare begåvade oss med har sitt ursprung.

Thorbjörn var tacksam och nöjd över hur livet gestaltat sig för honom och hans familj. Hans uppskattning av och kärlek till Solveig var oändlig. Hon är mitt minne sa han ofta mot slutet när han hade svårt med framplockningen av något namn eller episod.

Den sista tiden ville han gärna drömma om fisketurer och andra utflykter. In i det sista ville han resa och nu är han på väg… ovan regnbågen mot sitt Änglamark.

Far väl och tack för att du var och förblev en äkta Cinncinatus*.

Folke Westin, mångårig vän i Härnösand

*Cinncinatus (född 519 f Kr, död 438 f Kr) kallades att bistå Rom i ett svårt krisläge med hotande invasion. Försvarade Rom för att sedan snarast återgå till sin bondgård och sina får. Avvisade alla former av förläningar och privilegier.

Mer läsning

Annons