Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Ragnar Holmberg: Omtyckt för sin sociala förmåga

/

En synnerligen allsidig profil har lämnat oss. Han lämnar efter sig barnen Henrik och Anna med familjer, släkt och många vänner. Ragnar Holmberg skulle fylla 84 år i juli men fick inte uppleva sin födelsedag.

Annons

Ragnars livsbana startade i Strömnäs och han växte sen upp i Lugnvik men största delen av sitt liv var han bosatt i Härnösand. Studenten togs just i Härnösand medan hans akademiska studier fullföljdes i Uppsala. Han siktade på att bli lärare i biologi och kemi men ödet ville annorlunda.

När Ragnar var sjutton år träffade han sin blivande fru Berit på en tågresa mellan Kramfors och Härnösand. Efter fem år hade de förlovat sig och två år därpå gifte de sig i Nordingrå kyrka. Nordingrå var deras livs sälta där de hade ett sommartorp i Tollsäter.

Berit tjänstgjorde som lärare på olika platser i Uppland medan Ragnar fortsatte sina studier i Uppsala. Ragnar fick sedan möjlighet till en tjänst hos Fiskeriintendenten i Härnösand och det tog paret tillbaks till norr. Året var 1963. Ragnar gjorde utredningar för vattendomstolar i fråga om skador på fisk och fiske. Den duktige tjänstemannen sökte sig så småningom över till Länsstyrelsen och förblev den trogen fram till han gick i pension. Han var under många år chef för Naturvårdsenhetens blåa del, d.v.s. miljöskydd, vatten och kemi. Omedelbart efter pensioneringen blev han förordnad hos Miljödomstolen som särskilt sakkunnig, i sex hela år.

Ragnars meriter i samhällslivet är ett kapitel för sig. Det går inte att lista alla hans olika engagemang. Spännvidden kan belysas genom att vara president, sekreterare, revisor m.m. i Frimurarna, kassör/revisor i mängd olika föreningar, Pensionärsuniversitetet, Svenska turistföreningen, Rotary och många fler.

Ragnar, som, egentligen skulle ha blivit döpt till Björn (kanske något opassande) var en ståtlig, lång och smal person, kunde ses överallt i staden. Hans vänkrets var mycket stor och han var mycket omtyckt för sin sociala förmåga. Men det var ändå hans barn och barnbarn som gav hans liv dess mening.

En av hans många vänner:

Adam P Gönczi

Mer läsning

Annons