Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Karin Algrim: "Hennes spontanitet, entusiasm och värme gjorde skillnad"

/

Kulturjournalist och konstkritiker Karin Algrim, Uppsala, har avlidit i en ålder av 86 år. Hennes närmaste är sonen Anders och dottern Torun med familjer.

Annons

Karin föddes i Haparanda och växte upp med kriget på andra sidan älven. Hon och hennes tvillingsyster Ingalill följde de stridande med nålar på kartan. Tidigt, tidigt fanns nyfikenheten och intresset för omvärlden.

Efter studenten och universitetsstudier arbetade Karin som recensent och översättare på Universal Studios och som frilansjournalist i Stockholm.

Karin träffade Torsten och bildade familj. Under många år bodde de i Härnösand. Där fördjupade hon sig i sitt stora intresse Paris och ledde kurser i fransk konst, kultur och historia. Kurserna avslutades med en vecka i den franska huvudstaden, med Karin som reseledare.

Så småningom gick hon helt över till journalistiken med inriktning mot konst och litteratur. I Uppsala etablerade sig Karin snabbt som den kulturpersonlighet hon var. Hennes krönikor Tankar i flykt och artikelserier som Litteraturens Uppsala blev stilbildande.

Karin hade ett genuint intresse för människor och knöt genom alla år ständigt nya kontakter. Hon visade stor generositet med sitt kunnande och blev mentor och inspiratör för många. Hennes texter i tidningar, tidskrifter och antologier fick vida spridning. Så sent som förra året utkom en bok om konstnärer i Östersjöländerna, där Karin bidragit med ett eget kapitel.

Ständigt fanns en längtan ut i världen och ofta var hon på resande fot. Då tankade hon livsluft. Varje resa förbereddes noga med böcker, och den nya stadens gator och boulevarder hade hon i huvudet långt innan avfärd. När krafterna inte längre fanns, reste Karin i fantasin med bok och karta.

Hennes spontanitet, entusiasm och värme gjorde skillnad. Vi är många som känner saknad.

Christina Burén

Mer läsning

Annons