Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Strandberg, Ström Arnäsvall

/

Det var med stor sorg i hjärtat, som vi i Lions Club Örnsköldsvik fick veta att vår högt värderade styrelsemedlem och vän Lars Strandberg gick bort den 20 juli 2016. Det är en stor förlust för oss i Lions Club, men naturligtvis ännu större för hans fru Siri och barnen Titti och Jonas med familjer. Till dem går våra tankar denna sorgliga dag.

Annons

Lars Strandberg föddes och växte upp på den vackert belägna familjegården i Ström, Arnäsvall. Man har gärna skämtat om hur Lars och hans hustru Siri, född Nordin, från Hornön träffades redan på Örnsköldsviks BB, där de med bara sex dagars mellanrum kom till jorden i juli 1934.

Under uppväxten framstod Lars val att bli bonde efterhand allt klarare. Även Siri hade bakgrund och utbildning för en framtid inom jordbruket. Därmed förenade de unga, engagerade makarna förutsättningarna för att modernisera och driva ett effektivt skogs- och lantbruk, som bland annat gjorde sig känt för sin inriktning på svinproduktion. Många är de som ännu för några år sedan kunde glädja sig åt anblicken av deras frigående, synbarligen lyckliga grisar på gården i Ström.

Bland de många ungdomar som på sin tid dansade och umgicks i den legendariska ungdomslokalen Vårblomman i Arnäsvall, fanns också de båda konfirmations- och klasskamraterna Lars och Siri. Deras rekordtidiga möte utvecklades till ett livslångt, lyckligt äktenskap och till en familj, som har präglats av sammanhållning och förståelse över generationsgränserna. Lars och hans familjs utåtriktade sinnelag ledde under åren till många resor till spännande resmål på fyra kontinenter. Den enastående fina relationen mellan honom och de sex barnbarnen, alla pojkar, var av största värde för alla berörda.

Lars fick under sitt liv uppleva folkrörelsernas och andra sammanslutningars stora betydelse för vårt lands utveckling. Han anförtroddes ofta styrelseuppdrag, bland annat i lantbrukets och skogens intresseorganisationer, däribland Lantbrukarnas riksförbund och Slakterirörelsen. Han kallades också till uppgifter i Örnsköldsviks Sparbank och Vuxenskolan med flera verksamheter. Lars önskan att odla sina varma, sociala relationer gjorde det både till en plikt och ett nöje att mestadels ideellt bidra med sin energi och sitt kunnande.

I Arnäs hembygdsförening var han under 30 år ordförande och bidrog ofta med uppskattade föredrag med anknytning till hembygdsvården. Det är till stor del hans förtjänst att vissa historiska byggnader har kommit att bevaras och vid det traditionella midsommarfirandet i Arnäsvall deltog han regelbundet, även 2016, och då med särskilt ansvar för barnens talangparad. Som ett resultat av en önskan att skapa trivsel för så många som möjligt, gjorde sig Lars i förbifarten förtjänt av titeln kolbullarnas okrönte mästare.

I samband med ett lokalt arrangemang så sent som i juni 2016 höll han ett initierat och uppskattat föredrag om Margaretaskolorna och deras grundare Hanna Lindmark från Arnäs. Lars lokala anknytning och omfattande och suveräna personkännedom gav även här speciell färg åt framställningen.

Sedan år 1973, det vill säga under mer än hälften av sitt liv var Lars medlem i Lions Club Örnsköldsvik, där han vid sin bortgång fortfarande var aktiv i styrelsen. Hans förmågor kom även här tidigt till uttryck i klubbens arbete och han valdes under årens lopp till åtskilliga förtroendebefattningar såväl lokalt som i distriktet. Den trygghet han utstrålade och hans underfundiga humor kommer inte att glömmas. Hans tid tycktes alltid räcka för de uppdrag som kom på hans lott och han fullgjorde dem samvetsgrant.

Även i det öppna, generösa hemmet räckte Lars och Siris tid till, för att välkomna såväl inbjudna gäster som oanmälda besökare.

Vi kommer med tacksamhet och värme att alltid minnas vår vän Lars Strandberg.

Lions Club Örnsköldsvik

Mer läsning

Annons