Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Mamma var alltid glad, nyfiken och en världsmästare på paltkokning

Vår alldeles unika, högt älskade mamma, Nanna Ålstig, Bjästa, har avlidit i en ålder av 92 år.

Mamma föddes i Långbäcken, Fredrika socken 24 augusti 1923. Sina första två år bodde hon med sin mamma hos sin mormor och morfar. 1925 när föräldrarna gifte sig flyttade familjen till Myrträsk.

Mamma hade 2 bröder och 4 systrar. Första gången mamma åkte bil var hon 7 år. När hon började skolan blev hon inackorderad under veckan och på lördagar efter skolan fick hon gå hem, cirka 5 kilometer. Efter avslutad skolgång var mamma hemma, bland annat fick hon köra hem vatten med häst till familjen och de två närmsta grannarna. Efter konfirmationen blev hon piga och som 17-åring fick hon jobb på hotellet i Saxnäs.

Under åren 1943–44 arbetade hon hos en familj i Alsen och där träffade hon pappa Halvar. De förlovade sig 1 april 1945 och några dagar senare åkte Halvar in i lumpen och blev borta ett år. 1946 gifte de sig och mamma jobbade som kocka åt skogsarbetare; hon såg till att 14-16 man fick mat tre gånger om dagen. 1947 föddes första dottern och hon, liksom sonen som föddes 1948, fick vara med mamma i kojan.

1950 flyttade familjen till Garphyttan i Närke, men återvände norrut 1952 och bosatte sig på Gideåbruk. Där flyttade de in i ett nybyggt hus, med varmt och kallt vatten inne och badrum. Mamma sa ofta att det var den lyckligaste tiden i hennes liv. Under tiden på Gideåbruk utökades familjen med tre döttrar till.

1966 flyttade de till Bollstabruk för att 1976 återvända norrut, till Åmynnet. När pappa avled 2009 flyttade mamma till Bjästa.

Mamma och pappa tillbringade många somrar i Myrträsk där de hade ett sommarhus. De älskade att plocka hjortron och delade gärna med sig av skogens guld. Mamma har alltid varit glad, tyckt om att ha familjen omkring sig och har haft ett stort umgänge. Alla fick smaka på hennes goda mat och bakverk. Enligt barnbarnen var hon världsmästare i paltkokning. Hon var nyfiken och höll sig a jour med allt som hände både nära och ute i världen.

Mamma, tack för allt. Du fattas oss.

Barnen med familjer