Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minneshögtid över stulen president

Runt om på den grekiska delen av Cypern hölls på lördagen minneshögtider över den förre presidenten Tassos Papadopoulos, ett år efter hans död och en dag efter det att hans kvarlevor stals.

Ärkebiskopen Chrisostomos II ledde minnesgudstjänsten i Nicosiaförorten Deftera och välsignade den nu vandaliserade gravplatsen.

Natten till i fredags lyckades okända personer öppna ex-presidentens grav, ta upp kistan och föra bort den utan att upptäckas. Stölden underlättades av nattmörkret, ett kraftigt åskväder och elavbrott.

Polisen hade ännu på lördagen inga spår efter tjuvarna och inga riktiga motiv till stölden som kunde underlätta spaningarna. Tidningen Fileleftheros spekulerade kring att det antingen kunde röra sig om politiska extremister som vill piska upp oroligheter för att få fredsprocessen mellan grek- och turkcyprioter att spåra ur, eller professionella gravplundrare som planerar att kräva en lösesumma för att lämna tillbaka liket.

Papadopoulos skaffade sig åtskilliga fiender under sin tid som president 2003-2008, inte minst för att han gick i bräschen för att få grekcyprioterna att rösta nej till FN:s fredsplan för ön - som turkcyprioterna sade ja till.

Men över hela det politiska spektrat fördöms likstölden. President Dimitris Christofias, som besegrade Papadopoulos i förra årets val, uppmanade polisen att följa noggrant upp varje tänkbart spår för att klara upp brottet.