Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnen från förr: Bondesamhällets vardag

När man bodde på landet var det vardagliga sysslorna förekommande. Det var att se till att vedboden var fylld av torr ved som värmde i vinterkylan. Det var inte lite jobb inte minst att göra i ordning mat som skulle räcka.

Annons

Mamma konserverade kött i glasburkar fylld med vatten och kryddor för att inte köttet skulle härskna för kyl och frys hade än inte kommit till oss. Det var mycket jobb med detta men ack vad behändigt det var att fara ner till källaren och ta upp en burk det var bara att koka potatis därtill för en god middag.

Något som också var vanligt på höstkanten att ta upp potatis, eller "ta opp pären" som vi sa på vårt hembygds mål. Det blev en vana när det då inte fanns annat till skillnad mot i dag där chips som är klassad som skräpmat. Men det var härligt att bege sig till potatislandet och hacka upp potatis, höstluften var frisk och klar.

Det hände inte minst att bekanta i Västerhustrakten ringde och vi syskon som var många till antalet rodde över Happstafjärden och hjälpte dem med potatisupptagningen. Några pengar var det inte tal om, att få en middag fick man vara nöjd med.

Det hände i bland att mamma måste åka till stan och förse sig med det som inte fanns i bland.

Här på bilden vinkar Agneta till mamma när hon klev på postbussen som den hette på den tiden. Det är minnen som man tänker tillbaka på, när numera jordbruk i dag liknar fabriker och det mesta är datastyrt.

Nils - Åke Eklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel