Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnen från dåtidens odlarmöda

Det var noga med jordbruket på landet att förse jorden men näring om det skulle växa och gro. Vi hade tre kor som gav sin produkt under vintern; det var nästan halva gödselstan med gödsel. Detta togs tillvara på försommaren i maj då tjälen gått ur jorden då skulle potatislandet sprättas med dynga.

Detta gjorde pappa för hand med dynggrep som synes på fotot. Det var ett drygt jobb att göra det för hand. Men man hade ingen brådska, allt man gjorde tog sin tid till skillnad mot i dag då stress i mångt och mycket kan vara ett problem. Vi hade ingen egen häst utan den lånade vi vid höslott och dylikt.

Sedan skulle den gödseln harvas ut på potatislandet det fanns ingen motordriven jordfräs på den tiden. Men trösten var att det var ett hästjobb, så det fick han göra. Låt vara att det var jobb; odlarmödan fick sin belöning då potatisen kom upp ur jorden och blasten vajade för vinden. Utan tvekan var gödseln en ren produkt till skillnad mot i dag då problem med en övergödd Östersjön som brottas med sina problem.

På fotot syns hans två döttrar hålla hästen lugn medan pappa skyfflar av ett lass.

Nils-Åke Eklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel